Ezeket látta már?

Alzheimer: újabb előrelépések!

2018.01.26. Módosítva: 2018.01.26.
alzheimer01

Az Alzheimerrel küzdő betegeket sem felejtették el: eddig nem kapott elég figyelmet, most tesznek ellene!

A tavaly kísérleti jelleggel Mosonmagyaróváron indult "Demenciabarát városprojekt" rangos európai díjban részesült. A több európai alapítvány által életre hívott ún. Európai Alapítványok Demencia Kezdeményezése (EFID ) által meghirdetett pályázaton a mintegy 98 pályázat közül egyedüli magyar projektként a mosonmagyaróvári kezdeményezés is bekerült a legjobb 12 díjazott közé.

Alzheimer projekt

A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány tavaly indította el kísérleti jelleggel Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét, amelynek célja a demens- és Alzheimer betegekre történő figyelemfelhívás mellett az, hogy a jövőben komoly társadalmi és gazdasági problémát jelentő betegség kezelése ténylegesen lehetővé váljon a városokban és közösségekben.

A The Atlantic Philanthropies, a Fondation Médéric Alzheimer, a King Baudouin Foundation, a Robert Bosch Stiftung és a NEF (Network of European Foundations) összefogásával létrehozott EFID díj odaítélésekor a beérkező pályázatokat a társadalmi innováció, a projekt-hatékonyság, a hatás és az eredmények fenntarthatósága szempontjából értékelik.

A 12 nyertes pályázat mindegyike arra fókuszál, hogy a demens embereket ne problémaként kezelje, hanem szakértelmüket megbecsülje és értékként közvetítse a közösség irányába. "Abban, hogy elnyertük ezt a rangos díjat, szerepet játszott az is, hogy ez az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely a demencia megértését és az emberek ezirányú tudatosságát nem egy szűk közösségben, hanem egy egész város szintjén kívánja elérni." – nyilatkozta a projektet elindító mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke, Zimmerer Károlyné.

A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány indította el Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány indította el Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét Forrás: EgészségKalauz

Hozzátette, hogy "sajnos a demencia ma még nem kap akkora figyelmet, holott egyre inkább komoly kihívássá válik, legyen szó gazdasági vagy társadalmi vonatkozásáról, vagy akár az egészségügyi ellátórendszerről. Éppen ezért a mosonmagyaróvári projekt tapasztalatai és kialakított gyakorlatai az ország más közösségei és városai számára is hasznosíthatóak lesznek."

Alzheimer-kór és demencia

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

Javíthatunk a memóriánkon? Igen! Olvassa el, hogyan!

A korábbi szellemi teljesítményhez, akár a veleszületett értelmi fogyatékossághoz képest mértékadó a már meglevő képességek elvesztése. A mai orvostudomány több olyan okot is ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani tudja. Leggyakoribb és legismertebb típusa az Alzheimer-kór. A demencia a sérülések által okozott intelligenciavesztéstől eltekintve majdnem mindig idős korban, a 60. életév után kezdődik, így az idős kori pszichiátriai zavarok közé tartozik. (Forrás: Wikipedia)

"Bízunk abban, hogy ez a díj is ráirányítja a figyelmet a mosonmagyaróvári projektre, illetve segít minket abban, hogy a könnyebb legyen a kezdeményezés elfogadtatása. Ebben segítséget jelenthet az is, hogy már az önkormányzat is a projekt mellé állt" – mondta el Tatai Tamás, a Demenciabarát városfejlesztési program koordinátora, aki pár napja Szófiában vette át a díjat egy szakmai konferencián.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához