Ezeket látta már?

Hallásgond vagy demencia miatt nem reagál a szerettünk? Ezek a demencia korai tünetei

demencia, elbutulás, hallászavar, süketség, szellemi hanyatlás

Ne gondoljuk szokványosnak, ha valakinek eszközök, állatok, hétköznapi dolgok megnevezésével vagy az ezekre vonatkozó szavak megértésével adódnak nehézségei.

Dr. Andrew E. Budson neurológus a Psychology Today oldalnak írt cikkében egy nemrégiben nála járt betegét idézi fel. Remekül eltársalogtak az időjárásról és a férfi terveiről azzal kapcsolatban, hogy hamarosan golfozni fog. Úgy tűnt, hogy a gondolkodási folyamatai teljesen épek. Ám amikor a golf részleteire terelődött a szó, a doktor számára egyértelmű lett, hogy a férfi szinte semmit nem ért a párbeszédükből.

Emlékezés a szavakra

A nyelv megértése – folytatja a professzor – egy alapvetően emberi jellemző. Az anyanyelvünket automatikusan sajátítjuk el gyermekkorunkban. Megtanuljuk a nyelvtant és a nyelv felépítését – de emellett hatalmas szókincs birtokosai is leszünk. A szavakra vonatkozó memóriarendszert szemantikus emlékezetnek is nevezik – ez köti össze például az „alma” szó hangjait a gyümölcs képével az agyunkban.

Egy 1996-os kutatásban sikerült először kimutatni, hogy a szemantikus, azaz a szavakra vonatkozó emlékezetért az agy halántéklebenye felelős. Amikor a kutatók stroke-on átesett betegek agyát vizsgálták, azt találták, hogy a halántéklebeny sérülésének helye kapcsolatban volt azzal, hogy milyen szókincs előhívása okozott nehézséget az adott személynek.

  • Akinek a halántéklebeny elülső, a szemekhez közelebb eső részén volt károsodása, annak az emberek a nevét volt problémás felidézni,
  • míg a hátsó rész sérüléseivel az eszközök, tárgyak megnevezésének nehézsége járt együtt.
  • A közbülső terület károsodásai az állatok neveinek előhívásával voltak kapcsolatban.

Tényleg megelőzhető a demencia? Kattintson tovább, és kiderül!

A demencia tünetei, korai jelei

A normális öregedés során az agyunk halántéklebenyének elülső részei az idő előrehaladtával zsugorodnak, ezért igen gyakori az emberek neveinek felidézése terén tapasztalt probléma.

Viszont nem szokványos, ha valakinek eszközök, állatok, hétköznapi dolgok megnevezésével vagy az ezekre vonatkozó szavak megértésével adódnak nehézségei.

A szakértő szerint árulkodó jel arra, hogy a szerettünk gondolkodási folyamataival valami nincs rendjén, ha azon kapjuk magunkat, hogy rendszeresen kimondunk egy-egy szót a szüleink vagy nagyszüleink helyett, mert olyan sokszor elakadnak a dolgok megnevezésében. Az is árulkodó jel lehet, ha már egy ideje egyszerűsített nyelvezetet használnunk az adott hozzátartozónkkal, hogy biztosan megértse, amit mondunk.

Leggyakrabban az elsőként feledékenységgel jelentkező Alzheimer-kór okozza a későbbiekben a szótalálási és megértési problémákat, de más demenciatípus vagy egyéb betegség is állhat a háttérben. Ilyen lehet a stroke is, de létezik egy ritka, szemantikus demenciának nevezett állapot is, mely kifejezetten nyelvi nehézségekkel jár.

Ha a demenciával élő szerettünk nehezen ért meg minket, az orvos szerint több módszerrel is támogathatjuk a kommunikációt. Használhatunk egyrészt más, egyszerűbb szavakat, de támaszkodhatunk a nem nyelvi és nem szóbeli kommunikációra is.

Sok ember tapasztal olykor feledékenységet, ami azonban nem azonos a demenciát jellemző memóriazavarral. A „nem találom a kulcsom”, „nem emlékszem, bezártam-e az ajtót” típusú pillanatnyi figyelemzavar fáradtság vagy valamilyen hangulatzavar következménye.

A demencia okozta memóriazavarhoz a gondolkodással kapcsolatos (kognitív) tünetek és nem kognitív, pszichés tünetek is társulnak. Kognitív tünet a beszéd, a cselekvés, a felismerés vagy a végrehajtási funkciók zavara, amely befolyást gyakorol a beteg mindennapi önellátására. A betegség lefolyása során jelentkező pszichés tünet lehet valamely affektív zavar (depresszió, szorongás), apátia (társas és érzelmi visszahúzódás), pszichózis, hallucináció, agresszivitás, az agitáció és a hiperaktivitás (pl. elkóborlás, helytelen tárgyhasználat).

A demencia általában lassan alakul ki, és a tünetek súlyossága az idő előrehaladásával fokozódik. A beteg egyre gyakrabban feledkezik meg szokásos napi tennivalóiról, nem képes új dolgokat megjegyezni. Túlságosan sok időt igényel számára a mindennapos tevékenységek elvégzése, idővel képtelen végrehajtani még az alapvető tevékenységeket (pl. öltözködés, mosakodás) is. A betegség előrehaladtával személyiség- és hangulatváltozások következnek be (izgatottság, sírás, szorongás váltja egymást). Beszűkül a koncentrációkészség, leépülnek az intellektuális (értelmi, észbeli) készségek.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha hozzátartozóján a demencia jeleit észleli, feltétlenül forduljon a háziorvoshoz, és segítségével keresse fel a lakóhelyéhez legközelebb található demencia centrumot. A betegség kórismézését követően rendszeresen egyeztessen ideggyógyásszal arról, hogy a hanyatlási folyamat során milyen tüneti segítség adható a beteg számára.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Memóriazavar: ilyen, amikor a demencia egyik tünete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#memóriazavar

Forrás: felejtek.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához