Ezeket látta már?

Ettől a teától brillírozhat a munkahelyén!

zöld tea, memória

A zöld teával kapcsolatosan sok a népgyógyászatból ismert jótékony hatás. Egy újabb kutatás megerősítette, hogy a zöld tea kivonata javítja az agyműködést: a kognitív funkciókat, főleg a munkamemóriát.

Az eredmények szerint ennek klinikai jelentősége is lehet: elsősorban a demencia, az elbutulás, kognitív zavarok kezelésében. A bázeli egyetem kutatóinak eredményei a neves Psychopharmacology szaklap hasábjain jelentek meg. A korábbiakban főleg a zöld tea rákellenes hatását tanulmányozták. Újabban fordult az érdeklődés az agyműködésre való hatás, az "agyfényesítés" felé. Több hasonló jellegű vizsgálat is közölt részeredményeket e témáról. A zöld tea hatóanyagainak pontos ez irányú hatása azonban nem volt ismeretes.

Javul a memória zöld tea fogyasztásával

A Bázeli Egyetemi Kórház pszichiátriai klinikáján Christoph Beglinger és Stefan Borgwardt professzorok vezették a vizsgálatot. Azt találták, hogy a zöld tea kivonata javítja az agy konnektivitását (a különböző agyi elemek, agyterületek kapcsolatait). Önmagában már ennyi is elegendő a javuló kognitív teljesítményhez, a vizsgálati alanyok munkamemóriája jelentős mértékben javult a zöld tea kivonat elfogyasztását követően.

A vizsgálat egészséges férfi önkénteseken zajlott, akik egy adag zöld tea kivonatot fogyasztottak el, majd megoldották a memóriával kapcsolatos kérdőíveket, faladatokat. A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokkal (MRI-felvételek) ellenőrizték, hogy a zöld tea milyen hatást gyakorolt az agyműködésre. Az MRI tisztán mutatta, hogy fokozódott a különböző agykérgi elemek, agyterületek kapcsolata, elsősorban a fali és a homloklebeny területén. A kapcsolódásokkal nagyjából párhuzamosan nőtt, javult a feladatmegoldási teljesítmény. "Eredményeink azt mutatják, hogy a zöld tea az agy rövid távú plaszticitását növeli az idegsejtek szintjén" – említi Dr. Borgwardt.

Szeretne erős, egészséges fogakat? A zöld tea erre is kiváló szer, tudjon meg többet itt, kattintson!

Miért jó ez a betegeknek?

Az eredményeknek nem csekély klinikai jelentősége lehet. Mivel a fentiek szerint a munkamemória javul, ez alkalmas lehet például a demencia, az időskori elbutulás hatékony kezelésére a gyakorlatban. Természetesen számos klinikai vizsgálatot kell elvégezni még, és azokon a betegcsoportokon elsősorban, akik érintettek a memória általános romlásában (adott esetben a demencián kívül meg lehet kísérelni majd Alzheimer-kór, stroke utáni állapot, vagy esetleg fejsérüléses baleseteket követő memóriazavarok esetén is).

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához