Ezeket látta már?

Időskor és demencia (elbutulás)

2009.09.24. Módosítva: 2015.11.04.

A várható életkor majdnem minden nyugati típusú társadalomban emelkedik. Noha a nők várható élettartama még mindig hosszabb, mint a férfiaké, mindkét nemből sokan megérik a 80 éves kort. A népesség öregedése számos olyan problémát vet fel, amely az öregkor kapcsán merül fel. Az egyik ilyen probléma a demencia.

Mi okozza a demenciát?

A demenciának sok különböző típusa létezik, számos különféle okkal. Mivel ez egy egyre gyakoribbá váló probléma, aminek jelentős érzelmi és anyagi vonzata van, a demencia kutatása fontos terület. Svéd kutatók kimutatták, hogy a szoros barátság, vagy jó rokoni kapcsolat csökkenti, illetve késlelteti a demencia kialakulását. A vizsgálatban 3 éven keresztül követtek 1200 fő, 75 év feletti, demenciában nem szenvedő alanyt. Ez alatt az idő alatt 180 főnél alakult ki demencia.

Azok bizonyultak legveszélyeztetettebbnek, akiknek nem, vagy csak felszínes társas kapcsolatai voltak.

Noha a kutatók nem tudták biztosan kimutatni ennek okait, feltételezhető, hogy a társas kapcsolatok valamilyen módon serkentik az immunműködést, és ezáltal védő hatásúak bizonyos demencia típusokkal szemben.

A demencia megelőzése

Fontos azonban, hogy a társas kapcsolatoknak a minősége, és nem a mennyisége számít. Nem bizonyultak védettnek a demenciával szemben azok az idős emberek, akiket rendszeresen látogattak rokonok, de ezek a látogatások nem voltak számukra tartalmasak. Ahogyan valaki megjegyezte: "Nem az egyedül élés, hanem az egyedüllét számít." Ha Önnek vannak idős rokonai vagy barátai, tartsa velük a kapcsolatot, és gondoskodjon arról, hogy tényleg úgy érezzék, hogy fontosak az Ön számára!

Forrás: EgészségKalauz