Ezeket látta már?

Férfiasság: csökken vagy nem törvényszerűen?

2012.06.27. Módosítva: 2015.11.04.

Nem törvényszerű a tesztoszteronszint csökkenése a kor előrehaladtával. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének visszaesése a kor előrehaladtával sokkal inkább az életmódtól és az egészségi állapottól függ, semmint az öregedéstől - állítják ausztrál kutatók, akik eredményeikről az amerikai Endokrinológiai Társaság éves találkozóján, Houstonban számoltak be.

"A tesztoszteron szint csökkenése nem törvényszerű velejárója az öregedési folyamatnak, ahogyan azt sokan hiszik" - mondta Gary Wittert, az Adelaide-i Egyetem kutatója.

Férfiasság: csökken vagy nem törvényszerűen?

Wittert szerint a tesztoszteron szintjének változásai főként a dohányzással és az egészségi állapottal, különösen az elhízással és depresszióval magyarázhatók. Sok idős férfinak alacsony a tesztoszteronszintje, ám az ok nem ismert, mert igen kevés olyan vizsgálatot végeztek eddig, amely ugyanazoknál a férfiaknál követte nyomon a hormonszint időbeli változását.

Tanulmányukba az ausztrál kutatók több mint 1500 férfit vontak be, akiknél öt év eltéréssel mérték a tesztoszteron hormon szintjét. A vizsgálatba bevont férfiak életkora 35 és 80 év között volt, átlagos életkoruk pedig 54 év.

Kiderült, hogy az öt év alatt nem csökkent jelentősen a mért tesztoszteronérték, évente csupán 1 százalékos visszaesésről volt szó. Amikor azonban alcsoportok szerint is elemezték a változást, más képet kaptak a szakemberek. Úgy találták, hogy bizonyos tényezők megléte esetén a második méréskor jóval alacsonyabb volt a tesztoszteron szintje, mint öt évvel korábban.

Akiknél csökkent a tesztoszteronszint, azok nagyobb valószínűséggel tartoztak az elhízottak csoportjába vagy depressziósak voltak. A dohányzásról éppen leszokott férfiaknál is csökkent a tesztoszteron mért szintje, ám mint Wittert hangsúlyozta, a dohányzás elhagyása sokkal több előnnyel jár, mint amennyi hátránnyal.

A tanulmányban részt vevő nőtlen férfiaknál nagyobb visszaesést tapasztaltak a tesztoszteronszintben, mint a nős férfiaknál. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy a párban élő férfiaknak más kutatások által igazoltan jobb az általános egészségi állapotuk, a rendszeres nemi élet pedig általában emeli a tesztoszteron szintjét.

A tesztoszteron hormon számos testi funkcióhoz szükséges, például az egészséges testösszetételhez, a termékenységhez és a megfelelő szexuális késztetéshez.

"Fontos, hogy az orvosok megértsék: a tesztoszteronszint hanyatlása nem természetes része a korosodásnak" - mutatott rá Wittert, akit a LiveScience című tudományos portál idézett.

Forrás: MTI