Ezeket látta már?

Mosonmagyaróvár demenciabarát város lesz

2017.07.16. Módosítva: 2017.07.16.
demencia

Július 13-án indult Magyarország első demenciabarát közösségét létrehozó mintaprojektje Mosonmagyaróváron. A kísérleti munkaprogram ambiciózus célt tűzött ki: valamennyi magyarországi város számára működőképes modellprogramot akar kidolgozni, amely segítségével a demenciával élő betegek a lehető legteljesebb életet élhetnek. A becslések szerint hazánkban minimum 150-200 ezer embert érintő demencia már ma is komoly társadalmi problémát jelent; az ennek megoldását célzó munkaprogram példátlan összefogást eredményezett a város üzleti szereplői, civilek és a helyi önkormányzat között.

Magyarországon egyedülálló minta projekt indul a demenciával élő emberek problémájának kezelésére Mosonmagyaróváron. Ehhez hasonló projektek a közép- és kelet-európai térségben eddig csak Szlovéniában és Ausztriában indultak; hazánkban ez lesz az első olyan komplex program, amely a demencia jelentette társadalmi problémát kívánja kezelni. A cél az, hogy egy olyan működőképes modell szülessen, amely más városba is adaptálható.

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

A korábbi szellemi teljesítményhez, akár a veleszületett értelmi fogyatékossághoz képest mértékadó a már meglevő képességek elvesztése. A mai orvostudomány több olyan okot is ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani tudja. Leggyakoribb és legismertebb típusa az Alzheimer-kór. A demencia a sérülések által okozott intelligenciavesztéstől eltekintve majdnem mindig idős korban, a 60. életév után kezdődik, így az idős kori pszichiátriai zavarok közé tartozik. (Forrás: Wikipedia)

150-200 ezer embert érint ma Magyarországon a demencia 150-200 ezer embert érint ma Magyarországon a demencia Forrás: EgészségKalauz

A demenciabarát közösségeket ill. környezetet a megoldást jelentő gyógyszerek hiánya és a betegek életkörülményeinek javítását célzó erőfeszítések hatása hívták életre, ma már nemzetközi szakirodalma is van. "A demenciabarát környezet legfontosabb jellemzője talán az, hogy az emberek tudják, hogy mi az a demencia és azt meg is értik" – mondja Tatai Tamás, a most induló projekt egyik kezdeményezője, aki édesanyja révén maga is érintett a demenciában. "A megértésre, az érzékenységre van most leginkább szükség, hogy az országnak legyen szeme és füle a jelenségre, és annak hosszú távú következményeire is" – tette hozzá Tatai Tamás.

A demenciával komoly társadalmi problémaként számolnak világszerte. A Nemzetközi Alzheimer Társaság felmérése szerint 2015-ben a demenciával élő emberek száma a világon 46,8 millió lehetett. A Társaság prognózisa szerint a betegek száma 2030-ra globálisan elérheti a 74,7 milliót, 2050-re pedig a 131,5 milliót is. A demencia becslések szerint 150-200 ezer embert érint ma Magyarországon, de számuk exponenciálisan növekedni fog, követve a nemzetközi trendeket.

A mosonmagyaróvári projektet a városban működő Gondoskodás Alapítvány és Tatai Tamás kezdeményezte, amelyhez szakmai koordinátorként csatlakozott a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és a Család és Gyermekjóléti Központ. A projekt tényleges összefogást generált a városban, mert a városi önkormányzat is mellé állt, valamint a helyi üzletembereket és cégeket tömörítő Belvárosi Üzletkör is támogatja. A hazai munkát nemzetközi szakmai partnerek is segítik, akik között megtalálható az Ír és a Holland Alzheimer Társaság, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által eddig egyedüliként elismert demenciabarát projekt, az ausztrál Demenciabarát Kiama.

A demencia tüneteit gyakran fel sem ismerjük. Olvasson tovább!

A projekt hazai szakmai koordinátora a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény Alapszolgáltatási Centrum, amelynek vezetője, Zimmerer Károlyné elmondta, hogy "Magyarországnak is fel kell készülnie a demencia jelentette kihívásokra, hiszen hazánkban is egyre több az idős ember, a demencia pedig az életkor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel jelenik meg. Mosonmagyaróvár eddig is élen járt a demens betegek kezelésében, de ezzel együtt van tennivaló bőven, mert a demencia az érintettek számára ma egy stigma. Ezen akarunk változtatni a demenciabarát közösség létrehozásával, amelynek alappillére lesz a városi rendőrséggel, tűzoltósággal, katasztrófavédelemmel és a mentőszolgálattal történő együttműködés. Célunk az, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi szakmai párbeszédbe, és Mosonmagyaróváron olyan modell-program valósuljon meg, amely nemzetközi mércével is követendő lehet."

A sajtótájékoztató keretében bemutatták a Demenciabarát matricát, amelyet mindazon üzletek, közintézmények és közszolgáltatást nyújtó hivatalok nyerhetnek el, amelyek megfelelnek a demenciabarát közösség elveinek.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához