Ezeket látta már?

SIBO: ezt a 6 hétköznapi tünetet vegye nagyon komolyan!

puffadás

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) tünete egyik tünete a puffadás.

Az egyes bélszakaszok baktériumflórája eltérő, hiszen különböző feladatokat látnak el. Gyakori puffadás is jelentkezhet, ha ez valamilyen okból felborul, és a vastagbél baktériumai a vékonybélbe kerülnek. A kontaminált vékonybél szindróma nevű betegség okairól és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be.

Emésztés és felszívódás

A gyomorba jutott, emésztőnedvekkel keveredett táplálék a vékonybélben folytatja útját. Itt találhatóak a bélbolyhok, ezen a bélszakaszon történik a fehérjék, zsírok és szénhidrát lebontása, a tápanyagok legnagyobb részének emésztése és felszívódása. A vastagbél nyálkahártyáján nincsenek bélbolyhok. Emésztőenzimek nem választódnak ki, hiszen itt emésztés már nem megy végbe. A bélszakasz fő feladata a víz, a különböző ionok és ásványi anyagok felszívása.

A puffadás oka

A vastagbélben nagy mennyiségű baktérium él szimbiózisban a szervezettel. Ha valamilyen oknál fogva például az emésztőrendszer mozgása lelassul, lecsökken a gyomorsav termelődés vagy a vékonybélen szűkületek, sipolyok alakulnak ki, a vastagbél baktériumai a vékonybélbe jutnak, és megjelennek a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) tünetei.

A SIBO tünetei

  1. hasi fájdalom
  2. puffadás
  3. hasmenés
  4. székrekedés
  5. korai teltségérzés
  6. fogyás

Kiket veszélyeztet?

A SIBO gyakrabban alakul idősebbeknél, gyomorsav csökkentő készítmények tartós szedésének következtében, antibiotikum kúrát, vagy korábbi bélműtétet követően, de növeli a kockázatát a rendszeres alkoholfogyasztás is. Bizonyos betegségek esetén is gyakrabban jelentkezik. Hajlamosabbak rá a cukorbetegek, cöliákiások, autoimmun-, pajzsmirigy és Crohn-betegségben szenvedők.

Ezek a vastagbélpolip tünetei - kattintson tovább!

Gyakran összekeverik más betegségekkel

A SIBO tünetei nagyon hasonlítanak a laktózintolerancia és az irritábilis bélszindróma által okozott panaszokhoz. Ahhoz, hogy ezeket ki lehessen zárni, a kivizsgálás során laktulóz vizsgálatot végeznek.

„Ha valakinél a tünetei alapján felmerül a kontaminált vékonybél szindróma gyanúja, akkor laktulóz hidrogén kilégzési teszttel lehet kizárni vagy megerősíteni a diagnózist. Ezzel a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni.”

A vizsgálat során laktulózt tartalmazó tesztoldatot kell elfogyasztani, majd ezt követően 20 percenként lélegezni egy diagnosztikai készülékbe, mely a kilélegzett levegő hidrogén tartalmát rögzíti. A vizsgálat időtartama átlagosan 120-180 perc. A készülék által jelzett értékek és a vizsgálat során fellépő panaszok egybevetésével hozható meg a diagnózis.

Puffadás ellen: a SIBO kezelésének lépései

Mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található, ezért nagyon fontos mielőbb helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. A panaszok megszűnéséhez a bélbaktériumok eredeti állapotát kell visszaállítani a szervezetben. Ehhez szükség lehet antibiotikum és probiotikum kúrára és diétás étkezésre is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák vagy IBS? Fontos jelek, amik alapján különbséget tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: Budai Allergiaközpont