Ezeket látta már?

Reggeli kézmerevség, duzzanat: ezek az ízületi gyulladás elsődleges tünetei

reggeli kézmerevség, izületi gyulladás, arthritisz, köszvény

A tünetek első megjelenésétől kezdve gyógyszeres terápiával jól kezelhető az ízületi gyulladás - erről beszélt Mihola Dóra reumatológus.

Az ízületi gyulladás tünetei

Mint elmondta: az elsődleges tünet az ízületek fájdalma, de duzzanat is előfordul. Figyelmeztető jel a tartós reggeli kézmerevség is, amikor az ember nem tudja jól használni a kezét ébredéskor. Ezzel mindenképpen orvoshoz kell fordulni - jegyezte meg a szakember.

Mihola Dóra rámutatott: fontos hamar diagnosztizálni a betegséget és mielőbb el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

Az ujjropogtatás tényleg tönkreteszi az ízületeket? Kattintson tovább, és kiderül!

Az ízületi gyulladás okai

Az ízületi gyulladás kialakulásában a genetikai "fogékonyság" mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak. Utóbbiak kapcsán kiemelte, a dohányzás biztosan hozzájárul a betegség kialakulásához. A szakember szerint az ízületi gyulladás a népesség 1 százalékát érinti.

Mit tehet Ön ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) esetén

Az orvos megállapítja, milyen típusú az artritisz, és RA áll-e fenn valóban. Pihentetni kell az ízületet a fájdalom elmúlásáig, utána visszatérhet a normális aktivitás, éppen az ízületi merevség megelőzése miatt. Éjjel, és hidegben melegen kell tartani a fájdalmas ízületet. Egyszerű fájdalomcsillapítók alkalmazása (meg kell beszélni az orvossal). Enyhébb terhelés, mint pl. úszás fűtött uszodában hasznos lehet. Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentés, az ízületekre háruló teher mérséklésére.

Mit tehet az orvos ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) esetén

Röntgen- és egyéb vizsgálatokat ír elő, pl. vérkép és egyéb tesztek, az artritisz típusának meghatározására, és a betegség aktivitásának megállapítására.Erősebb fájdalomcsillapítókat és gyulladásgátlókat rendel, de fontos ezek szedésének rendszeres ellenőrzése, az ismert mellékhatások veszélye miatt.Fizioterápia, gyógytorna a fájdalom és merevség mérséklésére, az ízületi mozgás javítására, az izomerő növelésére.Hőpalack- ill. jégtömlő kezelést javasol.Rehabilitációs kezelést ajánl, ha a beteg mindennapos tevékenysége is kárt szenvednek, tehát ezeknek a fokozatos visszanyerése, visszailleszkedés a normális tevékenységekbe, életvitelbe.Műtéti eljárást alkalmaz a fájdalom csökkentése, a deformációk mérséklése és az ízületi működés javítása céljából.

Ezek is érdelhetik:

Forrás: MTI