Ezeket látta már?

Soha nem késő aktívvá válni!

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A hatvanas - hetvenes éveikben járó, egész életükben legszívesebben a kanapén heverő emberek számára ijesztő lehet egy edzésprogram elkezdésének gondolata. A kaliforniai fitness-találkozón részt vett kutatók szerint azonban ennek nem kell így lennie.

Melissa Miller, a Minnesotai Egyetem Ph.D. hallgatója szerint tízből négy idősebb felnőtt szenved valamilyen krónikus betegségben, mint a szívelégtelenség, magas koleszterin-szint vagy izületi gyulladás. Sokan közülük úgy gondolják, hogy az edzés csak ártana nekik, miközben az igazság az, hogy majdnem mindenki állapotán lehet javítani a tornázással.

A rendszeres testmozgás középtávú eredményei között van az ellazultság érzés, stresszcsökkenés, hosszú távú hatása pedig lehet a súlycsökkenés, az erőnlét-növekedés és egyensúlyérzés javulása, illetve a mozgás általánosságban is hozzájárul a szellemi egészséghez.

Miller szerint a népességnek valójában csak 1-2 százaléka nem képes valamilyen szervi probléma miatt testmozgást végezni. Ajánlott azonban az idősebben számára először felkeresni orvosukat, vagy hasznos lehet az is, ha valakivel együtt edzenek.

A szakértő szerint csak elkezdeni nehéz a tornát, ha már az ember benne van, nagyon meg lehet szeretni, életkortól függetlenül. Miller azt ajánlja, hogy ha valaki a múltban végzett valamilyen sporttevékenységet, akkor lehetőség szerint próbáljon meg ahhoz hasonló gyakorlatokat csinálni; példásul egy egykori táncos kezdheti lábemelésekkel, egy futó pedig kezdésként gyalogoljon hosszabb távokon.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához