Ezeket látta már?

Száz év magány - és a demencia

2012.07.10. Módosítva: 2015.11.04.

Gabriel García Márquez időskori demenciában szenved, és nem fog írni többé... Gabriel García Márquez időskori elbutulásban szenved, és már nem várhatók tőle további művek; a 85 éves Nobel-díjas kolumbiai író szellemi leépüléséről öccse, Jaime García Márquez számolt be a hét végén egy Cartagena kolumbiai üdülővárosban tartott konferencián.

A testvér szerint a családban mindenki időskori demenciában szenved, már neki magának is vannak kisebb emlékezetproblémái, híres bátyjánál azonban egészen komolyak a tünetek. Elmondása szerint Latin-Amerika leghíresebb írójánál az emlékezetkihagyás tünetei először 1999-ben jelentkeztek, azután, hogy nyirokcsomórákban megbetegedett, és a tünetek a kemoterápia hatására súlyosbodtak.

Száz év magány - és a demencia

A kolumbiai és a mexikói sajtó beszámolói szerint Jaime Márquez cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az író halálán volna, és már beszélni sem tudna. Mint mondta, az emlékezetvesztéstől eltekintve bátyja egészségi állapota "kielégítő". Arra a kérdésre azonban, hogy várhatók-e újabb művek az 1982-es irodalmi Nobel-díj birtokosától, határozott nemmel válaszolt.

Mint elmondta, naponta felhívja a bátyját, hogy felfrissítse az emlékezetét. Míg Jaime Kolumbiában él, Gabriel Márquez már 1961 óta Mexikóvárosban lakik feleségével, Mercedesszel. 85. születésnapját márciusban ünnepelte író és művész barátai társaságában.

Az író egészségi állapotát illetően már hosszabb ideje folynak a találgatások, s tény, hogy Márquez már évek óta nem publikált.

Gabriel García Márquez leghíresebb regényéből, a Száz év magányból több mint 30 milliót adtak el a világon.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához