Ezeket látta már?

Szívritmuszavar - és demencia?

A szívritmuszavar kezelése csökkentheti a demencia kockázatát! A szélütést túlélő emberek pitvarfibrillációjának kezelése segíthet megelőzni a demencia kialakulását - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A metaelemzésben 15 korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 50 ezer páciens adatai kerültek be. Kiderült, hogy amennyiben szélütése, valamint pitvarfibrillációja is volt valakinek, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki nála demencia a későbbiekben.

Szívritmuszavar - és demencia?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavar leggyakoribb formája, bár önmagában általában nem jelent életveszélyt, növeli a szélütés előfordulásának kockázatát. E kockázat csökkentése érdekében gyakran adnak vérhígító gyógyszert az érintett pácienseknek. A Kelet-Angliai Egyetem munkatársainak mostani tanulmánya arra utal, hogy a pitvarfibrilláció megfelelő kezelése egyúttal a demencia kockázatát is csökkenti.

Az elemzés szerint a szélütésen átesett, ugyanakkor pitvarfibrillációval élő emberek mintegy negyedénél alakult ki a követés során demencia, ez csaknem két és félszer gyakoribb azokhoz a túlélőkhöz képest, akiknek nem volt szívritmuszavara.

Mint Phyo Kyaw kutatásvezető elmondta, eredményeik segíthetnek abban, hogy olyan lehetséges kezelési módokat találjanak, melyekkel késleltethetik vagy megelőzhetik a demencia kialakulását.

Forrás: MTI