Ezeket látta már?

Újszerű Parkinson-terápia várható?

Orrüregbe szippantott őssejtek a gyógyításban. A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

Az őssejtek alkalmazásával sokféle betegséget igyekeznek kezelni. A sejteket pedig sokféle módon juttatják el a szervezet megfelelő helyére. Egy nemzetközi munkacsoport Lusine Danielyan vezetésével számolt be Parkinson-kóros patkányok őssejtes kezelésének eredményéről a Rejuvenation Research című folyóiratban.

Újszerű Parkinson-terápia várható?

A Parkinson-kórt első leírójáról nevezték el, aki 1817-ben közölte megfigyeléseit egy betegéről, aki furcsa végtagremegésben szenvedett. A remegés, amely a későbbiekben a mozgás merevségével és más tünetekkel is jár, ma különböző gyógyszerekkel lényegesen javítható, de maga a kezelés is járhat nem kivánatos hatásokkal.

A nemzetközi munkacsoport a Parkinson-kór tüneteit mutató patkányok orrüregébe juttatta be az őssejteket. Ezáltal a sejtek az agynak azon részéhez juthattak, amely területnek a károsodása a mozgás zavarának legfőbb oka. A kutatók kimutatták, hogy a beültetett őssejtek a beteg patkányok agyában fél évnél is tovább életben maradtak.

Az őssejtkezelés hatása igen jelentős volt. Az állatok mozgása átlag 68 százalékkal javult. A betegség fontos oka, hogy az idegi ingerületvezetésben alapvető szerepet játszó dopamin szintje a szövetekben jelentősen csökken. Az őssejtek hatására a kezelt állatok agyának mozgásközpontjában növekedett a dopaminszint, a kezeletlen patkányokéhoz képest.

Az igen kedvező gyulladáscsökkentő és idegvédő hatásúnak bizonyult őssejteket a csontvelőből nyerték. Külön értékelték a szakemberek az orrnyálkahártya útján történő fölszívódást, mert így jobban a célzott agyközpontokhoz sikerült az őssejteket juttatni és szükség esetén a kezelés nehézség nélkül ismételhető.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához