Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentő szedésével a demencia kockázata is csökken

magas vérnyomás vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése demencia ellen

A vérnyomás megfelelő értéken tartása hozzájárulhat a szellemi hanyatlás, a demencia kivédéséhez is.

Téved, ha azt hiszi, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hosszú távú vagy akár egész életen át tartó szedése csak a szívinfarktustól, a stroke-tól és a súlyos szívelégtelenségtől védi meg.

Jó hírünk van: a vérnyomáscsökkentők hatása valamennyi ér esetében érvényesül, így az agyat behálózó ereknél is,- ennek kövekeztében a vérnyomás megfelelő értéken tartása segíti az agyi funkciók megőrzését, és hozzájárulhat a szellemi hanyatlás, a demencia kivédéséhez.

Rettegett demencia

A demenciát a memória romlása, a gondolkodási képességek gyengülése éppen úgy jellemzi, mint a nyelvi kifejezésben, az érzelmek kimutatásában, a döntéshozatalban, a tájékozódásban vagy akár a járásban fellépő zavarok.

A demencia a leggyakoribb ok, ami miatt az időskorúak a családtagjaik segítségére szorulnak. A 65 év fölöttieknél 5 %-ra, míg a 85 éven túli korosztálynál 20-40 %-ra tehető a demencia előfordulási gyakorisága. A helyzet azonban lehet/lesz még rosszabb is. Becslések alapján világszerte 57,4 millió demenciás ember élt 2019-ben; a számuk 2050-re 152,8 millióra nőhet.

Jelenleg a demencia nem gyógyítható, de számos gyógyszeres és egyéb kezelési módszer ismert, amik igazoltan hatékonyak a tünetek enyhítésében. Egyértelműen hangsúlyt kell fektetni azokra a tényezőkre, amelyek hozzájárulhatnak a demencia rizikójának a csökkentéséhez. Úgy tűnik, hogy a vérnyomás is egy ilyen faktor.

Mit tehet, ha magas a vérnyomása?

Egyértelmű, hogy olyan életmódot kell folytatnia, amely hozzájárul a vérnyomása csökkentéséhez. Érdemes sportolni, DASH-diétát követni, az optimális testsúlyra törekedni és a stresszt okosan kezelni. Emellett, szükség lehet vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésére is.

A tartós vérnyomáscsökkentő kezelés kínálta előnyök nyomában

Nemrégiben születtek meg egy több tízezer fő bevonásával végzett vizsgálatnak az eredményei, amiben azt vették górcső alá, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés miként befolyásolja az agyi funkciókat, a szellemi frissességet és hanyatlást.

Kínában 325 falu 33995 lakosának (40 év fölöttiek; átlagéletkor 63 év, páciensek 61 %-a nő) bevonásával azt vizsgálták meg, hogy 4 év kezelési idő alatt mennyivel csökken a demencia rizikója azoknál, akik megfelelő vérnyomáscsökkentő terápiában részesülnek. A vérnyomáscsökkentés hatásos volt; a vérnyomás szisztolés ún. felső értéke az átlagos 157 Hgmm-ről 127,6 Hgmm-re csökkent. És csökkent a demencia rizikója is.

Számszerűsítették, hogy miért éri meg vérnyomáscsökkentőt szednie annak, akinél gyógyszeres kezelés nélkül 140/90 Hgmm-nél többet mutatna a vérnyomásmérő Kimutatták, hogy a 4 éven át karban tartott vérnyomás 15 %-kal csökkentette az esélyét annak, hogy valakinél demencia alakuljon ki, és esetükben 16 %-kal volt kisebb a különféle kognitív károsodások (pl. memóriazavarok) kialakulásának a kockázata.

Meglepőek-e az eredmények?

Az imént taglalt kínai vizsgálat eredményeit 2023. novemberében ismertették elsőként az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos ülésén. A tudományos világ elismerését elsősorban az váltotta ki, hogy elsőként sikerült egy nagyon nagy betegszámú vizsgálatban igazolni azt, hogy a vérnyomáscsökkentés és a demenciarizikó csökkenése erősen összefüggnek egymással. Az eredmények tehát még egy érvet helyeznek a vérnyomáscsökkentés serpenyőjébe a mérlegen azoknál, akik hezitálnak, hogy szedjenek-e vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így segíthet majd a demencia, Alzheimer-kór korai felismerésében az MI

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Források:

(1) https://www.medscape.com/viewarticle/998381?form=fpf#vp_1

(2) Perng CH. et al. The treatment of cognitive dysfunction in dementia: a multiple treatments meta-analysis. Psychopharmacology 2018;235:1571-1580.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához