Ezeket látta már?

Tüsszentéskor becsurran? Inkontinencia lehet belőle, ha nem jár utána!

Vizeletcsepegés tüsszentéskor hólyagsérv tünete

Nagyon kellemetlen, amikor nevetés vagy tüsszentés közben vizeletcsepegést tapasztalunk. Ne vegye félválról, mert komolyabb betegség állhat a hátterében.

A hólyagsérv súlyos és kellemetlen betegség, melynek során a húgyhólyag akár előre is eshet, a hüvelybe türemkedhet. Egyik következménye és tünete a vizeletcsepegés, inkontinencia. Hogyan lehet kezelni?

A hólyagsérv elsődleges oka, hogy a húgyhólyag és a hüvely közötti kötőszövet megsérül, meglazul, megnyúlik vagy meggyengül, így nem tudja megfelelően a helyén tartani a húgyhólyagot. Ezáltal pedig a húgyhólyag záróizmainak működése sérül, aminek a következménye inkontinencia, vizeletcsepegés is lehet. A legsúlyosabb esetekben a hólyag akár teljesen ki is türemkedhet a hüvelybe (ezt prolapszusnak is nevezzük).

Túlsúlyos nőknél is gyakori a hólyagsérv

A hólyagsérv nagyon gyakran a szülést követően alakul ki, ilyenkor a kötőszövetek sérülnek, túlfeszülnek. Idősebb nőknél is jellemző lehet, hiszen a menopauza idején a szervezet ösztrogénszintje is csökken, ami szintén befolyásolhatja a kismedence szerveinek, szöveteinek állapotát.

A betegségre tovább hajlamosít többek között a túlsúly, a kismedencei izmok rendszeres túlerőltetése (pl. krónikus székrekedés esetén), vagy ha valaki állandóan nagy súlyokat emelget. Öröklött hajlam is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, így ha valakinél a családban már előfordult hasonló probléma, nagyobb eséllyel számíthat rá, hogy nála is idővel megjelenik. A krónikusan megnövekedett hasűri nyomás is növeli a rizikót. Azoknál a nőknél is nagyobb a kockázat, akiknek eltávolították a méhét, illetve akiket kismedencei daganatos betegséggel kezeltek.

A hólyagsérv tünete a vizeletcsepegés

Előfordulhat, hogy a hólyagsérvnek egyáltalán nincsenek tünetei – ez azonban csak a legelső, legenyhébb stádiumra jellemző. Ugyanakkor jellegzetes figyelmeztető jel lehet az inkontinencia, a vizeletcsepegés (hiszen hólyagsérv esetén a záróizom nem működik megfelelően). Ilyenkor nevetés, tüsszentés, köhögés vagy akár sportolás esetén kis mennyiségű vizelet távozhat – sajnos, idővel a beteg állapota folyamatosan romlik, a „problémás” helyzetek egyre gyakrabban jelentkezhetnek!

A hólyagsérv tünetei között találhatjuk még az idegentest-érzést, a hüvelyben érezhető feszítést, a fájdalmas szexuális együttlétet, a hát- és derékfájást, sőt még a vérzést is. A hólyagsérvvel küzdő hölgy könnyen úgy érezheti, hogy a hólyagját nem tudja rendesen kiüríteni, esetleg állandó vagy nagyon sürgető vizelési ingerrel küzd.

A hólyagsérv kezelése

Szerencsére, a hólyagsérv általában jól kezelhető. A legenyhébb esetben elég az életmód megváltoztatása. A középsúlyos vagy súlyos hólyagsérv pedig szalagplasztikával vagy lézeres terápiával is jól kezelhető.

80 felett is megszüntethető az inkontinencia, mutatjuk, hogyan

Ezekben az esetekben vagy egy speciális, szövetbarát anyagból készült szalagot ültetnek a húgycső középső része alá, mely segít megtámasztani a hólyagot; vagy pedig lézersugár segítségével felmelegítik a kötőszövetet, ezzel beindítva a szervezet saját, öngyógyító mechanizmusát. A gyógyulás során ugyanis a kötőszövet megvastagszik, a kollagénrostok között új kapcsolatok alakulhatnak ki, az egész hüvelyi rész rugalmasabbá és erősebbé válik.

A lézeres terápia előnye, hogy a beavatkozáshoz nem szükséges vágás, varrat, komolyabb előkészületek, nincs fájdalom és hosszas lábadozásra sincs szükség.

Az intimlézeres kezelés menetéről tekintse meg videónkat:

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém fáradtság: van, amikor cukorbetegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához