Ezeket látta már?

5 jel, hogy legyengült a gyermekünk immunrendszere

A hidegebb évszakokban fontos gyermekünk immunrendszerének támogatása

Az immunrendszer működésének segítése különösen fontos a gyerekeknél, hiszen ők még kevésbé tudják kontrollálni viselkedésüket például a társadalmi távolságtartás esetében, kevésbé tudatosak a cselekedeteik.

Ebből kifolyólag könnyebben elkaphatnak egy fertőzést is. De milyen jelekből, tünetekből vehetjük észre az immunrendszer gyengülését?

1. Fáradékonyság, hangulatingadozás

A nappalok rövidebbek, az idő hűvösebb, kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, és többet a szobában, beltéri helységekben a hidegebb hónapok során. Szervezetünk így kevésbé kap természtes úton, a napsugarakból D-vitamint, ami által immunrendszerünk legyengülhet és könnyebben elkaphatunk fertőző betegségeket is.

Ha az alábbi tüneteket észleljük gyermekünkön, akkor elkezdhetünk gyanakodni az immunrendszer alulműködésére és megtehetjük a szükséges intézkedéseket.

A gyakori kimerültségérzet, és az azzal járó rossz közérzet különösen feltűnő lehet egy gyereknél, akiben a papírforma szerint tombolnia kellene az energiának és vidámságnak. Ha azt vesszük észre, hogy minden megterhelő tevékenység nélkül kimerülté válik, gyorsan elfárad, hangulata rossz vagy ingadozik, akkor az jele lehet az immunrendszer alulműködésének.

2. Nehéz, hosszú gyógyulás

A gyerekek szervezete híres a gyors regenerálódó képességéről, a sejtek még fiatalok, és így gyorsan begyógyítják a különféle sebeket, hegeket, átlendülnek különböző fertőzéseken. A sejtregenerálódás lassulásának hátterében számos ok állhat, de mindenképpen jele annak, hogy az immunrendszer működésébe is hiba csúszott. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a gyógyulási folyamat a vártnál hosszabb, ha egy kisebb megbetegedés, akár horzsolás, vágási seb még hetek múlva is gondozásra szorul, akkor tegyük meg a kellő óvintézkedéseket.

3. Gyakori megbetegedések

Az hűvösebb hónapok, ahogy korábban is írtuk, a melegágyai a fertőzéseknek. Már a bezártság miatt is könnyebben kapunk el egy vírusos fertőzést, tapasztalhatjuk magunkon a bakteriális vagy gombás megbetegedések tüneteit. Ezeket alap esetben szervezetünk legyőzi magától, ám olykor szükség van fokozott figyelemre, az immunrendszer támogatására. A gyakori betegeskedés viszont intő jel lehet, hogy az immunrendszer nem a megfelelő hatékonysággal üzemel.

4. Bőrproblémák, nyelv színe

Bőrünk a legnagyobb érzékszervünk, a tapintásért felel, ezentúl legnagyobb védelmi hálónk is a külső hatásokkal, kórokozókkal szemben. Éppen ezért a gyermekünk bőrén történő elváltozások is roppant beszédesek lehetnek, és közvetítik a szervezetének állapotát. A bőre így az immunrendszer egészségéről is tanúskodik különböző jelek formájában.

5. Emésztőrendszeri rendellenességek

Valamennyien tapasztalhattuk már, hogy bizonyos hangulataink, így például a stressz vagy a rossz közérzet is a "gyomrunkra megy". Nincs ez másként a gyerekeknél sem. Ilyenkor a has görcsbe rándul, felléphetnek emésztőrendszeri rendellenességek, például hasmenés, székrekedés, hányás, hányinger, akár étvágytalanság vagy fokozott étvágy is előfordulhat. Amennyiben gyerekünknél ezeket a tüneteket tapasztaljuk, beszéljünk vele, derítsük ki, hogy lelki változások okozzák-e a bajt, vagy esetleg más probléma áll a háttérben. Bármelyikről legyen is szó, minden esetben szükséges az immunrendszer támogatása. Kétség esetén érdemes a nyelvet is megvizsgálni, a rajta látható lepedék, heg vagy bármilyen elváltozás szintén visszajelzést adhat.

A hideg évszakokban tehát az immunrendszer működését fokozottabb figyelemmel kell követnünk, mint a nyári hónapokban. Gyermekünk esetében kiemelten ügyeljünk a megelőzésre, a megfelelő mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához