Ezeket látta már?

A kórusban éneklés gyógyító hatása

A kórusban éneklés segíthet enyhíteni néhány krónikus betegség, köztük a Parkinson-kór, a tüdőproblémák és a depresszió tüneteit - állapították meg a szakemberek.

A közegészségügyi szakembereket tömörítő Royal Society for Public Health Londonban tartott múlt heti konferenciáján Grenville Hancox, a canterburyi Sidney De Haan kutatóközpont zeneprofesszora rendkívülinek nevezte az éneklés okozta fiziológiai változásokat.

A kórusban éneklés gyógyító hatása

A szakember az alapítója az intézmény Skylarks (Pacsirták) nevű, kizárólag Parkinson-kóros páciensekből álló új kórusának. A központi idegrendszerre ható betegség a mozdulatok lelassulásával, valamint az arcizmok és a hangszalagok degenerálódása miatt a hang gyengülésével jár együtt.

Hancox és az intézmény egészségügyi oktatással foglalkozó professzora, Stephen Clift jelenleg azt vizsgálják, hogy az éneklés hatással van-e a betegségnek elsősorban a hangot érintő tüneteire. Ennek kiderítéséhez számítógép segítségével történő akusztikus hangelemzésnek vetik alá a kórus tagjait a tanulmány kezdetén, illetve a végén.

"A hangszálak izmok, így az edzésükkel fejlesztjük a feszességüket és megfékezzük a remegést. Ezáltal a hang is erősödik" - magyarázta Ian MacDonald hangspecialista. "Az énekléssel ugyanúgy bemelegítjük a hangszálainkat, mint ahogy a sportolók szokták edzés előtt az izmaikat" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). Hancox szerint az énekléshez szükséges egyenes állás a törzs tartásában szerepet játszó has- és hátizmok erősítésében is szerepet játszik, ami szintén jótékony hatással van a páciensekre.

Az intézmény a légúti szűkülettel járó krónikus obstruktív légúti betegségtől (COPD) szenvedő pácienseknek is létrehozott egy kórust. A szeptemberben indított tízhónapos vizsgálat során a résztvevők spirituális, nép és világi dalokat tanulnak, miközben a szakemberek folyamatosan szemmel tartják a tüdőműködésüket. A kórust vezető Sonia Page szerint az éneklés segít a COPD-től szenvedő betegeknek "hogy nagyobb uralmat gyakoroljanak a fulladásos rohamok felett, ahelyett, hogy teljesen kiszolgáltatottá válnának azokkal szemben".

A kórustagok biztosabb kilégzésről, csökkenő tüdőfertőzés okozta problémákról és az alvási légzésszünet javulásáról számoltak be. A szakemberek jelenleg csak találgatni tudják, hogy az éneklés milyen fiziológiai változásokat fog eredményezni, illetve azok miként hatnak a betegségre. A londoni Royal Brompton Kórház tüdőorvosaként dolgozó Nicholas Hopkinson azonban hangsúlyozta, hogy az éneklés nem tudja visszafordítani a COPD okozta tüdőkárosodást, de ennek ellenére segíthet megtanítani a pácienseknek, hogy miként kontrollálják légzésüket.

A Mental Health and Social Inclusion című folyóirat nyári kiadványában közölt tanulmányában Clift professzor egy mentális egészségügyi problémákkal küzdő páciensek alkotta kórusról írt. Egy év közös éneklés után a résztvevők 60 százaléka kevesebb szorongásról számolt be, és sokan közülük legyőzték a klinikai depresszió tüneteit.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához