Mindenki ezt nézi most!

A tbc-ellenes világnap margójára

2013.03.21. Módosítva: 2015.11.04.

Naponta ezren betegszenek meg tuberkulózisban Európában? A tuberkulózis ugyan visszaszorulóban van, mégis naponta több mint ezren, évente pedig 380 ezernél is többen betegszenek meg benne Európában az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint.

A nemzetközi szervezet európai részlege, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) abból az alkalomból ismertette legfrissebb, 2011-re vonatkozó összesítését, hogy közeleg a tbc elleni küzdelem világnapja, március 24.

A tbc-ellenes világnap margójára

A szakemberek hangsúlyozták, a megbetegedések szám alapján nincs ok enyhíteni a tuberkulózis megelőzésére és a kór elleni harcra irányuló erőfeszítéseken.

A WHO európai régiójában - amelyhez 53 ország tartozik - 2011-ben 300 ezer esetet regisztráltak, a valós szám azonban 380 ezer lehet becslések szerint.

Az összesítésből kiderült: a tbc-s esetek száma összességében évente hozzávetőleg öt százalékkal csökken, a megbetegedések 87 százalékát az európai régió keleti részében jelzik. Ezekből az államokból jelentették 2011-ben az összesen 44 ezer tbc-s haláleset túlnyomó részét.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagországaiban több mint 72 ezer tuberkulózisos esetet jegyeztek fel, ez négy százalékkal kevesebb a 2010-es adatnál.

"A jobb diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően manapság több tbc-s esetet tudunk felderíteni, de ehhez az is kell, hogy az egészségügyi rendszernek tartania kell a lépést és teljes körű ellátásban kell részesítenie a betegeket" - fogalmazott Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója, hangsúlyozva, a betegség felszámolásához ingyenes ellátásra van szükség, a szakembereknek pedig a teljes felgyógyulásig figyelemmel kell kísérniük a betegek állapotát.

A kezelés során az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók jelentenek gondot - emelte ki Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja. Hozzáfűzte, vannak olyan országok az EU-ban, amelyekben aggasztónak tartja a helyzetet.

Jakab Zsuzsanna szerint a gyógyszer-rezisztens tbc-s megbetegedések száma hozzávetőleg 30 ezer volt az európai régióban, a valós szám azonban ennek kétszerese lehet.

Forrás: MTI