Mindenki ezt nézi most!

Arcüreggyulladás: ezek a tünetek utalnak rá!

arcüreggyulladás, tünetei, homloküreg-gyulladás, fülfájás, orrdugulás

Az arc- és homloküreg-gyulladás során az orr, a homlok és az orcák környékén található üregek, illetve az azok belsejét borító nyálkahártya gyullad be. Az arc- és homloküreg-gyulladás a legtöbb esetben nem fertőző, de igen kellemetlen betegség és gyakran hosszú ideig tart a gyógyulás.

Az arc- és homloküreg-gyulladás azokat az üregeket érinti, melyek az arckoponyában, az orr két oldalán, a két szemöldök között, illetve a szemöldökök felett, a homloknál találhatóak meg. Ezeket az üregeket (melyeknek nagy szerepe van többek között a szerveink védelmében és a hangképzésben is) nyálkahártya borítja, mely ugyanúgy meg tud duzzadni és be tud gyulladni, mint az a nyálkahártya, mely az orrunkban található.

Az arc- és homloküreg-gyulladás érinthet egy vagy több ilyen üreget, lehet akut vagy krónikus, az okai között pedig vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzést, illetve allergiát is találhatunk. Az arc- és homloküreg-gyulladás gyakori betegség, az emberek 80-90 százaléka átesik ezen életében legalább egyszer.

Fejfájás, láz, orrdugulás: az arc- és homloküreg-gyulladás leggyakoribb tünetei

Az arc- és homloküreg-gyulladásnak általában igen jellegzetes tünetei vannak, ezen tünetek ismerete gyakran elég is a diagnózishoz. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fejfájás, az orrdugulás és a sűrű, ragacsos, akár zöldes vagy sárgás színű orrváladék. Nagyon jellegzetes az arc tompa, nyomó jellegű fájdalma, elsősorban az orcáknál vagy a két szemöldök között, de ez a fájdalom kisugározhat akár a fogakba vagy az állkapocsba, illetve a homlokba és a halántékba is. Az érintett területek nyomásra, tapintásra igen érzékenyek lehetnek, és előfordulhat az is, hogy az érintett területek láthatóan megduzzadnak, feldagadnak.

A diagnózist segítheti, hogy az arc- és homloküreg-gyulladással összefüggő fájdalom jellegzetes "mintát" mutat: bizonyos testhelyzetekben, mozdulatok során a fájdalom erősödhet. Például a beteg sokkal intenzívebb fájdalomra panaszkodhat fekvéskor (ez sajnos az alvást is befolyásolja), ha előre hajol vagy akár csak bólintó mozdulatot tesz, illetve az úgynevezett Valsalva-manőver elvégzésekor is. Ezt a mozdulatot valószínűleg mindenki jól ismeri, hiszen gyakran ajánlják füldugulás ellen. A Valsalva-manőver során a szájat csukva tartjuk, az orrot is befogjuk, majd erősen kilélegzünk (mintha egy léggömböt próbálnánk felfújni).

A látást, hallást, szaglást is befolyásolhatja

Az arc- és homloküregek gyulladása, illetve az azzal összefüggő fájdalom a szemek, a fülek irányába is kisugározhat, és akár látászavarokat, fülfájást, egyensúlyzavarokat, fülzúgást vagy a hallás csökkenését is okozhatja. Az orrdugulás és a felgyülemlő váladék ronthatja a szagok érzékelésének képességét.

Az arc- és homloküreg-gyulladást (különösen annak krónikus változatát) kísérheti a váladék garatba, torokba való visszacsorgása is, mely gyakori köhögési ingerrel, kaparó érzéssel járhat együtt. A krónikus arc- és homloküreg-gyulladás kellemetlen szájszagot is okozhat.

Forrás: EgészségKalauz