Ezeket látta már?

Dohányos köhögés: előjele lehet egy komoly tüdőbetegségnek

köhögés, krónikus köhögés, dohányos köhögés, COPD, tüdőbetegség, dohányzás

Azoknál, akik krónikusan köhögnek és váladékot köhögnek fel, jelentősen emelkedett a COPD kialakulásának valószínűsége.

Erre a betegségre utal a dohányos-köhögés

Amerikai kutatók szerint azoknál az embereknél, akik krónikusan köhögnek és váladékot köhögnek fel, jelentősen emelkedett a krónikus obstruktív tüdőbetegség (chronic obstructive pulmonary disease - COPD) kialakulásának valószínűsége.

A COPD, ami a vezető halálokok közül a negyedik helyet foglalja el az Egyesült Államokban, krónikus hörghurut és tüdőtágulás kombinációjának a következménye.

A COPD-hez vezető leggyakoribb ok a dohányzás

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lap január 1-i számában kutatók egy olyan vizsgálat eredményeit mutatták be, amelynek során 10 éven keresztül követtek fiatal felnőtteket olyan tényezőket után kutatva, amelyek előre jelezhetik a COPD kialakulását.

Isa Cerveri, az Olaszországban található Pavia-i Egyetemi Kórház légúti megbetegedésekkel foglalkozó csoportjának tagja és kollégái 20 és 44 év közötti, a kísérlet elején normál tüdőfunkcióval rendelkező fiatal felnőtteket vizsgáltak.

A résztvevőknél légzésfunkciós tesztet és vérvizsgálatot végeztek a kísérlet kezdetekor és a tíz éves vizsgálati időszak során rendszeresen. Az ezekből kapott eredményeket a kísérlet végén feldolgozták és összesítették. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az olyan faktorok mint a kor, a nem, az iskolázottság, a dohányzási szokások és a krónikus köhögés és köpetürítés kialakulása mennyiben befolyásolják a COPD rizikót.

A több mint 5000 résztvevő közül a kísérlet tíz éve alatt 123-nál diagnosztizáltak COPD-t. Azoknál az alanyoknál, akiknél krónikus köhögés és köpetürítés fejlődött ki, négyszer magasabb volt a COPD kialakulásának kockázata. Cerveri szerint a krónikus köhögés és köpetürítés jelenléte nem egy ártatlan tünet, hanem korai előrejelzője a légúti obstrukciónak.

A tanulmány kiemeli a dohányzás-megelőzés és a leszokás fontosságát a COPD elkerülése érdekében. A vizsgált csoportból a 123 diagnosztizált COPD-s közül 77% volt dohányzó, míg az összes résztvevőnek 55%-a volt dohányzó.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a COPD kezdeti tünetei!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

COPD

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához