Ezért szedjen B-vitamint, aki nagyvárosban él

#B-vitamin #légszennyezettség #Légúti betegségek #levegő útján
2019.02.27. Módosítva: 2018.02.24.
Ezért szedjen B-vitamint, aki nagyvárosban él

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a B-vitamin akár teljesen semlegesítheti a légszennyezettség káros hatását.

Egy vizsgálat során amerikai kutatók azt találták, hogy a B-vitamin nagy adagbanakár teljesen semlegesíthetia kisméretű, légszennyezettségből származó részecskék által okozott káros hatást. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség magas légszennyezettségű városokban, mint például Peking és Mexikóváros, de teljesen biztosak a vitamin kedvező hatásában. Annak ellenére, hogy a légszennyezés egészségkárosító hatása világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, a károsodást okozó mechanizmusok még mindig nem ismertek.

Élet a nagyvárosban: 10 emberből 9-et érint a légszennyezettség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Földnépességének 90 százaléka él olyan helyen, ahol a légszennyezettség mértéke meghaladja a biztonságos határértéket. A légszennyezést okozó részecskék közül a PM2.5 nevűt tartják a kutatók a legveszélyesebbnek, aminekelnevezése azt jelenti, hogya részecskék átmérője kisebb, mint 2,5 mikrométer.

Ezek a komplex szerkezetű részecskék főként dízeljárművekből, fatüzeléses kályhákból és egyéb, káros hatású gázok közötti kémiai reakciókból származnak. Az emberi hajszál átmérőjének harmincadrészényi nagyságú részecskék a tüdő mélyebb részeiben is képesek lerakódni, és tüdő-, illetve szívbetegségek kialakulását idézik elő.

A Földnépességének 90 százaléka él olyan helyen, ahol a légszennyezettség mértéke a biztonságos határérték feletti.

A kutatók már régebben is gyanították, hogy ezek a részecskék úgynevezett epigenetikai változásokat okoznak a sejtekben, ami végül betegségek kialakulásához vezet. Az epigenetika lényegében az, ahogyan a génjeinkben kódolt információ megvalósul: ahhoz hasonló, mint amikor az mp3 lejátszón a hangerőt beállítjuk, mert a hangfelvétel (ami a géneket jelképezi) csak akkor hallható, ha a hangerő (az epigenetikai folyamatok) megfelelően működnek.

Ez a kutatás most azt igazolta, hogy a légszennyező részecskék jelenléte ezen az epigenetikai szinten befolyásolja az immunrendszer génjeit, és ez által gátolja a védekező mechanizmusok működését.

B-vitaminkúrával a légszennyezettség ellen

A kutatók ugyanakkor azzal kapcsolatban is rendelkeznek bizonyítékokkal, hogy egyes tápanyagok képesek ezt a folyamatot lelassítani vagy megállítani, például a biszfenol-A esetében.

Ebben a kisebb kutatásban most azt vizsgálták, hogy a PM2.5 jelenléte által okozott káros hatást a napi B-vitamin szedés képes-e semlegesíteni. A vizsgált B-vitamin kombináció 2,5 mg folsavat, 50 mg B6 vitamint és 1 mg B12 vitamint tartalmazott.

Ide kattintva még többet megtudhat a B-vitamin fontosságáról.

A kutatók azt találták, hogy négyheti B-vitamin szedés 28-76 százalékkal csökkentette a PM2.5 káros hatását. A kutatás vezetője szerint ez a légszennyezés káros hatásának csaknem teljes semlegesítését jelenti a gyakorlatban, de további vizsgálatokra van szükség, hogy a B-vitaminokat ezen a területen széles körben lehessen alkalmazni.

Forrás: bbc.com

Forrás: EgészségKalauz