Ezeket látta már?

Fontos dátum közeleg a fűpollen allergiásoknak!

allergia, pollen, fűpollen, pázsitfűfélék, immunterápia

Ha allegiás a fűpollenekre, és immunterápián gondolkodik, már nem sokáig halogathat: eddig dönthet a kezelés mellett, ha idén már nem akar tüsszögni a pollenektől.

A pázsitfűfélék virágzása áprilistól akár október közepéig is tarthat, így a fűpollen allergiások számára igazán elnyúlik az allergiaszezon. Ha nem szeretne hónapokon át gyógyszereket szedni, vagy nem érzi kielégítőnek az eddigi tüneti kezelést, érdemes allergén immunterápiát kezdeni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ebben az évben erre még március elejéig van lehetőség.

Hónapokon át tartó szénanáthás tünetek

A pázsitfűfélék rendkívül változatos családjába több ezer növényfaj tartozik, ezek pedig eltérő időpontokban virágoznak, ezért húzódik hónapokig a fűpollen allergiások számára az allergiaszezon. Ráadásul a fűpollen allergenitása magas, emiatt a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban.

Tartós megoldás tüneti kezelés helyett

A hónapokon át tartó allergiaszezon jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét, emiatt egyre többen keresnek tartós megoldást a tüneteik enyhítésére.

Az allergén immunterápia során azt az anyagot kell előírás szerint, megadott dózisban szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. A minimum 3 éves kezelés alatt az allergiások szervezete így hozzászokik a fűpollen allergénhez, tehát az allergiás tünetei nem jelentkeznek.

Így készülhet fel okosan már most a szezonális allergiára!

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés hatása már az első évben érezhető. Ilyenkor szükség van még a szokásos tüneti szerek használatára, de jelentősen kevesebbszer kell például orrspray-t is használni, ezt pedig idővel akár teljesen el lehet hagyni, ahogy a kezelés halad.

Már csak néhány hétig kezdhető!

A tüneti kezeléssel szemben, amit akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, az allergén immunterápiára már hamarabb gondolni kell. Pázsitfű allergia esetén a kezelés március elejéig kezdhető, így aki még ebben az évben szeretné elkezdeni, keresse fel mielőbb allergén immunterápiás kezelést végző allergológusát!

Forrás: Budai Allergiaközpont