Ezeket látta már?

Látens és tünetes tbc: ez a különbség a kettő közt

tbc baktérium antibiotikum kórokozók vérvizsgálat tuberkulózis BCG

Mindekkét esetben hosszan tartó gyógyszeres terápiára számíthat.

Bár a tuberkulózis (tbc) megbetegedések száma a BCG-védőoltásnak és a tüdőszűrésnek köszönhetően csökkent, a baktérium jelen van a mindennapjainkban.

Magyarországon évente néhány száz tbc-s esetet regisztrálnak. A betegség hosszan tartó antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Látens tbc vagy valódi betegség?

A tbc kétféle formában fordulhat elő:

  1. látens betegségként, amikor valaki „csak” hordozza a kórokozót, de tüneteket (még) nem tapasztal,
  2. illetve tünetes betegségként.

Fontos megérteni, hogy gyógyszeres kezelésre nem csak annak van szüksége, aki már tüneteket mutat, hanem annál is lényeges a terápia, aki „szunnyadó” formában hordozza a kórokozókat, azaz látens tbc-s. Ez indokolja azt is, hogy miért nagyon fontos egy igazoltan tbc-s beteg környezetében a szűrés, és a kórokozót hordozók minél korábbi felismerése és kezelése.

A kórokozó szervezetből való eltüntetése, vagyis a gyógyulás, hónapokon át tartó, jellemzően több antibiotikum kombinációját felölelő gyógyszeres kezelést feltételez.

Mikor gyanakodjunk tbc-re?

A tbc leggyakrabban az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

  • fáradtság, rossz közérzet,
  • köhögés,
  • véres köpet,
  • fogyás (fogyókúra nélkül),
  • láz,
  • éjszakai izzadás,
  • duzzadt nyirokcsomók.

Mi a teendő tbc-gyanú esetén?

Tbc gyanúja esetén meg kell vizsgálni a beteg köpetét. A tenyésztés a baktérium lassú szaporodása miatt időigényes, az eredményre akár hónapokat is várni kell. A köpet vizsgálatán túl vérvizsgálatokkal kimutathatók a baktérium örökítőanyagának darabjai. Továbbá, szükség lehet képalkotó vizsgálatokra (mellkasröntgen vagy CT), és hörgőtükrözésre is sor kerülhet.

Fontos, hogy ha valakinek a környezetében tbc-s beteg él, akkor nála is elvégezzék a szükséges vizsgálatokat, és látens fertőzés esetén megkezdődjön nála a gyógyszeres kezelés.

Ha a tbc jeleit észleli, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

A tbc-t a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza, így a kezelés a kórokozó szaporodását gátló és elpusztítását célzó antibiotikumok alkalmazásából áll.

A gyógyszeres terápiát nehezíti, hogy egy rendkívül ellenálló baktériumról van szó, ezért mindig többfajta (esetenként kettő-, három- vagy négyféle) antibiotikumot alkalmaznak egyszerre, és több támadásponton hatva próbálnak meg eredményt elérni. A rifampicin és az izoniazid régóta ismert tuberkulózis elleni hatóanyagok, ezek mellett még például moxifloxacin használatára is sor kerülhet.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a tbc-t okozó baktérium lassan szaporodik, ezért a gyógyszereket legalább fél évig kell szedni. Ha valaki nem kellően kitartó, és hamarabb abbahagyja a gyógyszeres kezelést, azzal nagy problémát okozhat, hiszen a szervezetében élő és fertőzőképes kórokozók maradhatnak vissza.

Összegezve: a tbc kezelése hosszú ideig tartó, kombinált, azaz több hatóanyagot egyszerre alkalmazó antibiotikum-terápiával lehetséges. Hazánkban csakúgy, mint egyéb országokban, a nemzetközi szakmai standardoknak megfelelően több hónapos, 4, 6 illetve 9 hónapon át tartó gyógyszeres kezeléseket alkalmaznak. Ha egy vagy több hatóanyaggal szemben rezisztens, azaz ellenálló a kórokozó, akkor a kezelés még ennél is tovább tarthat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőzés

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához