Ezeket látta már?

Nem tüsszentett: garatrepedéssel került kórházba

tusszentes

Időnként mindenki visszafogna egy-egy tüsszentést. De okozhat-e komolyabb problémákat némi kellemetlenségen kívül? A kutatások szerint igen.

Egy 34 éves brit férfi garatrepedéssel került kórházba, mert megpróbált visszafojtani egy tüsszentést: a száját és az orrát is befogta. Napokig sem beszélni, sem pedig nyelni nem tudott, komoly fájdalmai voltak és hosszabb ideig kórházi ellátásra szorult. A teljes gyógyulása pedig közel két hónapig tartott – számoltak be a szakemberek a BMJ Case Reports című szaklapban.

Miért is tüsszentünk?

A tüsszentés tulajdonképpen egy, a szervezetünket védő reflex, melynek elsődleges célja, hogy az orrunkba került irritáló idegen anyagot, részecskét (pl. pollent, port) minél gyorsabban és hatékonyabban eltávolítsuk. Az orrban lévő vírusok, baktériumok, illetve a különböző betegségek miatt kialakuló nyálkahártya-duzzanat és nagyobb mennyiségű váladék is tüsszentésre késztetheti a szervezetünket.

Egy-egy tüsszentés akár 6-8 méterre is "küldheti" az orrunkból-szánkból származó mintegy 40 000 cseppecskét, ráadásul mintegy 4,5 m/s-s sebességgel – éppen ezért különösen fontos, például az őszi, téli hónapokban (amikor különösen sok embert érinthetnek a felsőlégúti fertőzések), hogy zsebkendőbe vagy a könyökhajlatunkba tüsszentsünk.

Ne tartsuk vissza a tüsszentést! Ne tartsuk vissza a tüsszentést! Forrás: EgészségKalauz

Életveszélyes a tüsszentés?

Nemcsak azért lehet "veszélyes" a tüsszentés, mert könnyen szétszórhatjuk vele a betegségeket okozó mikrobákat – ha megpróbáljuk visszafogni, visszafojtani, például a szánk vagy az orrunk befogásával, rendkívüli módon (akár húszszorosára) megnövelhetjük a nyomást a szervezetünkben. A nyomásnak köszönhető, hogy az irritáló részecskéket gyorsan és hatékonyan el tudjuk távolítani. Ha nem engedjük, hogy a megfelelő úton (vagyis az orrunkon, szánkon keresztül) távozzon, akkor a nyomás visszafelé irányul, például az arc- és homloküregek, az orr- és hallójáratok vagy éppen a garat és torok irányába. Ez pedig rendkívül komoly következményekkel járhat együtt.

A visszafogott tüsszentés például a dobhártya repedését vagy a belső fül sérülését okozhatja, mely akár tartós és visszafordíthatatlan halláskárosodással vagy krónikus szédüléssel is együtt járhat. A megnövekedett nyomás miatt egy-egy, a szemünkben, fülünkben, orrunkban található aprócska ér is megpattanhat, sőt a rekeszizom vagy a nyak is megsérülhet. A legsúlyosabb esetekben pedig a visszafogott tüsszentés az agyban található erek sérülését, esetleg repedését, agyvérzést és halált is okozhat.

Náthás? Fújja az orrát, ha nem szeretne arcüreggyulladást - kattintson tovább!

Szerencsére, ezek a sérülések meglehetősen ritkák (bár bizonyos egészségügyi problémák vagy korábbi műtétek növelhetik ezek kockázatát), de a szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy a tüsszentés visszafogása kifejezetten veszélyes, éppen ezért kerülendő művelet. Igyekezzünk inkább betartani a megfelelő higiéniás szabályokat, és ha egy nagyot tüsszentettünk, egyszerűen kérjünk bocsánatot.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához