Ezeket látta már?

Megtévesztő tünetekkel járhat az orrpolip: akár szabadszemmel is jól látható

orrpolip orrmelléküreg-gyulladás asztma, allergia, mmunbetegségek.  légzési nehézség, orrdugulás, fejfájás, szaglásvesztés

Ilyen gyulladásokat okozhat az orrpolip, ha nem kezelik megfelelően.

Orrpolipnak az orr nyálkahártyáján kialakuló, jóindulatú sejtburjánzást nevezzük. Az orrpolip lehetséges tünetei közé tartozik az állandó, nem múló orrdugulás, a szaglás romlása és az orrfolyás.

Orrpolip kialakulásának oka

Az orrpolip az orr belsejét borító, gyulladt nyálkahártyáján kialakuló jóindulatú sejtburjánzás. Az orrpolip általában cisztaszerű, apró folyadékkal teli zsákra emlékeztető kinövés, mely akár óvatosan meg is mozgatható. Általában mindkét orrlyukban kialakul egyszerre. Súlyosabb esetben az orrpolip elzárhatja az orrjáratot, de a betegség szövődményei közé tartozik a krónikus arcüreggyulladás is.

Egyelőre még nem tudjuk, pontosan mi okozza az orrpolipok kialakulását. Néhány tényező (például az orrnyálkahártya krónikus gyulladása) jelentősen növeli az orrpolip rizikóját, így bizonyos betegségek is hajlamosabbá tehetnek rá. Ezek közé tartozik például a gyakori arcüreggyulladás, az asztma, a szénanátha (allergiás rhinitis) vagy a cisztás fibrózis.

Orrpolip: fájdalommentes, könnycsepp vagy szőlőszem alakú, duzzadt kinövés az orr- vagy az orrmelléküreg nyálkahártyáján. Általában krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében alakul ki, amit okozhat asztma, allergia, egyes immunbetegségek. A kisebb orrpolipok általában nem okoznak tüneteket, a nagyobb kinövések légzési nehézséget, orrdugulást, fejfájást, szaglásvesztést okozhatnak. Orrpolip: fájdalommentes, könnycsepp vagy szőlőszem alakú, duzzadt kinövés az orr- vagy az orrmelléküreg nyálkahártyáján. Általában krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében alakul ki, amit okozhat asztma, allergia, egyes immunbetegségek. A kisebb orrpolipok általában nem okoznak tüneteket, a nagyobb kinövések légzési nehézséget, orrdugulást, fejfájást, szaglásvesztést okozhatnak. Forrás: shuttertock.com

Orrpolip: ezek lehetnek a tünetek

Az orrpolip jellegzetes tünetei közé tartozik az állandó, nem múló orrdugulás, melyen nem segítenek sem orrcseppek, sem pedig az orr kifújása. Az orrdugulás mellett orrfolyás is előfordulhat, akárcsak a szag- és ízérzékelés romlása, az arcüregeknél érzékelhető nyomás, vagy a gyakran kiújuló arc- és homloküreggyulladás. Az orrpolip önmagában nem fájdalmas, tapintásra sem érzékeny! Súlyosabb esetben az orrpolip el is zárhatja az orrjáratot, így a beteg kénytelen a száján át levegőt venni; ez megzavarhatja akár az alvást is, és alvási apnoét vagy horkolást okozhat. Az orrpolip gyakran azzal jár együtt, hogy az érintettnek megváltozik a hangja, jellegzetes orrhangon beszél.

Az orrpolip gyakran szabad szemmel is jól látható: a fül-orr-gégész szakorvos úgynevezett otoszkóppal, illetve nazoszkóppal vizsgálja az orrüreget. A mélyebben lévő orrpolip diagnosztizálásához endoszkópos vizsgálatra is szükség lehet. Kisgyermekek esetében, ha orrpolipot fedeznek fel náluk, genetikai vizsgálat is indokolt lehet, a betegség ugyanis genetikai eredetű rendellenességek (pl. cisztás fibrózis) esetében gyakoribb.

Az orrpolip kezelési lehetőségei

Orrpolip kezelésénél alkalmazhatnak gyógyszereket (helyileg ható gyulladáscsökkentő szteroidot), ezek általában csökkentik az orrpolip méretét, így a kellemetlen tüneteket is. A gyógyszerek hátránya, hogy hosszú távon nem lehet őket alkalmazni, és amint abbahagyják a kezelést, az orrpolip is kiújulhat. Az orrpolip műtéti eltávolítására is van lehetőség. Fontos azonban tudni, hogy az esetek 10-15 százalékában az orrpolip kiújulhat, vagyis újabb polip alakulhat ki az orr nyálkahártyáján.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Átaludta az éjszakát, mégis fáradt? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrpolip

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához