Ezeket látta már?

Magas GGT-érték: mikor utal májkárosodásra?

májbetegség, méjprobléma, ggt szint, lelet

Vajon a magas GGT-érték kizárólag csak májkárosodásra utalhat? Mikor érdemes ellenőriztetni ezt az értéket? A gasztroenterológus elmondja.

A gamma-gt (vagy GGT) egy leginkább a májban előforduló enzim, amelynek nagy jelentősége van a májbetegségek diagnosztizálása során. Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Németh Alíz , a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Mikor érdemes ellenőriztetni a GGT-szintet?

A rutin a laborvizsgálat egyik markere a gamma-gt (GGT, vagyis gamma glutamil transzferáz) enzim, amely számos szervben, szövetben, még a vérben is megtalálható, de leginkább a májban. Egy egyszerű vérvizsgálat alapján pedig kimutatható a GGT enzim szintjének emelkedése, ami tehát elsősorban a májműködés zavarára utal. Azt fontos tudni, hogy a GGT-eredményt sok tényező befolyásolhatja, főként bizonyos gyógyszerek (például nem szteroid gyulladáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok), ezért ezek szedéséről előzetesen egyeztetni kell a laborvizsgálatot elrendelő orvossal. Ugyancsak hatással lehet az eredményre az alkohol és a nikotin, ezekről is érdemes beszélni az orvossal. Ha valamiért meg kell ismételni a vizsgálatot, az csupán egy újabb vérvételt jelent.

Mennyi a normál és az emelkedett GGT-érték?

Egészséges felnőttekben a GGT-szint alacsony, ami azt jelenti, hogy férfiaknál nem magasabb, mint 50 U/l, míg nőknél 39 U/liter. Gyerekek esetében korfüggő a normál érték, náluk (is) a referenciaértékeket kell figyelni. Az ennél jelentősen alacsonyabb GGT-érték nem jelent semmilyen problémát, arra utal, hogy a máj és az epe jól működik. A normálnál magasabb érték viszont komoly figyelmeztető jel, hiszen utalhat többek közt fertőző májgyulladásra (hepatitiszre), obstruktív májbetegségre (például az epeutak elzáródására és károsodására) és májdaganatra is.

- Ugyanakkor nem szabad elhamarkodottan azt a következtetést levonni a magas GGT-értékből, hogy csak májkárosodásról lehet szó – ismerteti a hepatológus. – Az emelkedett érték utalhat például pangásos szívelégtelenségre és cukorbetegségre is, és ugyancsak fontos ezt a laborértéket ellenőriztetni bizonyos csontbetegségek, hasnyálmirigy probléma, fertőző betegségek és alkoholfüggőség esetén is.

A GGT fontos érték, de önmagában nem elég

- Bár a magas GGT-szint nagyon fontos információ, de önmagában nem elég ahhoz, hogy májbetegséget diagnosztizáljunk – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

A laborértékek közül fontos még a diagnózishoz az alkalikus foszfatáz (ALP) szintje, amely egy másik enzim, ami a májműködés zavara esetén felhalmozódhat a vérben. Ugyancsak érdemes elemezni további faktorokat, amelyek utalhatnak a máj működésére is, mint például az albumin, a protein C és S, a cholineszteráz enzim és az alvadási faktorok. Ha valóban májbetegségre gyanakszunk, szükség lehet még hasi ultrahangra, máj szerkezeti vizsgálatra, ami egy fájdalommentes képalkotó módszer és ritkán májbiopsziára, hogy valóban igazolható legyen a diagnózis.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

11 tünet, ami máj-, epe-, vagy hasnyálmirigy problémára utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#májbetegség

Forrás: Hepatológiai Központ