Ezeket látta már?

Reumatológiai kisokos

Mozgásszervi fájdalmak: mikor menjünk reumatológushoz? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

reuma, ízületi betegségek, kopás, derákfájás, csontritkulás, krónikus fájdalom

Egy fájós derék, boka, térd megkeseríti a mindennapokat. Mikor van szükség reumatológusra, manuálterapeutára, és mikor elég egy krém patikából?

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportban közzétett posztból kiderültek az alábbiak:

A reumás megbetegedésre jellemző tünetek járhatnak kis kellemetlenséggel, de súlyos panaszokkal is, tarthatnak pár napig vagy akár hosszú évekig, s olykor rokkantságot is okozhatnak. Eszerint nézesse meg, ha panasza van - a Vakcinainfó az orvos válaszol orvosteam hasznos kiskosa következik.

Mi fáj, gyere mesélj: reumatológiai kisokos

A reumatológia mai értelmezésünkben a mozgásszerveket érintő elváltozások, betegségek diagnosztikájával és konzervatív kezelésével foglalkozó orvosi szakterületet jelenti. Leegyszerűsítve a mozgásszervi betegségek gyűjtőneveként használatos.

Reumás megbetegedések közé tartoznak a gyulladásos - autoimmun vagy anyagcsere eredetű - ízületi betegségek, a kopásos ízületi megbetegedések, a csontok, porckorongok és a körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedései, valamint a gerinc fájdalmas állapotai is. Emellett reumatológus szakorvos kezeli a csontritkulásban szenvedőket is. A reumatológus szakorvos feladata a páciens számára legmegfelelőbb és leghatékonyabb terápiás javaslat felállítása, amelynek segítségével elérhetővé válhat a hosszútávra szóló gyógyulás.

A mozgásszervekhez tartoznak:

  • csontok,
  • ízületek, porckorongok,
  • szalagok,
  • izmok,
  • ínak, ínhüvelyek, nyáktömlők.

A gyakorlatban viszont az orvosok sokszor azt tapasztalják, hogy azok a betegek keresik fel a reumatológia rendeléseket, akiknek valamilyen fájdalmuk van. A cél ilyenkor első körben annak eldöntése, hogy a fájdalom mozgásszervi eredetű-e, vagy a beteg ellátása más szakma kompetenciája?

1. Kell beutaló a reumatológiára?

Igen, a reumatológiai szakrendelés (háziorvosi) beutaló köteles.

2. Mire kérdezhet rá az orvos?

Reumatológiai problémákkal szakrendelésünkön jelentkezőknél az alábbi kérdésekkel indítunk.

  • Mióta fáj? Mikor fáj? Reggel ébredéskor? Terhelésre? Nyugalomban? Éjszakai pihenését zavarja-e?
  • Kezelésre vonatkozóan: kenegette már valamivel? Vett-e be rá gyógyszert? Háziorvosa írta fel? Kúraszerűen használta-e vagy alkalomszerűen?

Krónikus fájdalom esetén mielőtt orvoshoz fordulunk, mindenképp figyeljük meg a fenti kérdésekre a választ, legalább próbáljunk meg patikai készítményt alkalmazni vagy háziorvostól gyógyszert kérni mielőtt szakorvosi beutalóért folyamodunk.

Az esetek többségében az időben elkezdett gyógyszeres terápia megszünteti az akut fájdalmat és nem alakul ki krónikus probléma.

3. Reumatológia és sürgősségi ellátás

Reumatológián igazából kevés sürgősségi állapot van: a köszvényes roham és az autoimmun betegségek akut shubja.

A derékpanaszok a közhiedelemmel ellentétben NEM. Ezek a fájdalom mértéke miatt jelentenek a beteg számára sürgősséget. Kivéve: az akutan kialakuló széklettartási, vizeletindítási zavar illetve végtaggyengeség jelenthet idegsebészeti sürgősséget.

Ezen felsorolt esetekben sürgősségi osztály vagy területileg illetékes reumatológiai/immunológiai/idegsebészeti osztály felkeresése indokolt.

Sürgős beutalót a háziorvos kizárólag vizsgálat után adhat, mivel reumatológiában az orvosszakmai sürgősség nehezen értelmezhető. Létezik viszont keresőképtelenség miatti sürgősség, 15 nap sikertelen konzervatív terápia után, de ez nem orvosszakmai, hanem biztosítási szabályok miatt sürgős.

Sürgős háziorvosi beutalóval a reumatológiai szakrendelés öt munkanapon belül köteles a beteget fogadni, nem azonnal, hiszen az elsődleges ellátás háziorvosi (vagy a fent felsorolt esetekben sürgősségi) feladat.

4. Reumatológus szakorvos

Az esetek egy részében tehát nincs szükség reumatológus szakorvos felkeresésére.

  • A rendelésen differenciáldiagnosztikai kérdések eldöntése (képalkotó: rtg, MR, izotóp és labor vizsgálatok segítségével),
  • terápia indítása (fizioterápiás és gyógytorna kezelések indítása egyéni vagy csoportos formában, melyektől izomlazító, fájdalomcsillapító hatást és a mozgások fájdalmatlanná válását várjuk). Ezek kúraszerűek, évente szükség esetén ismételhetők.

Gyógyszeres kezelés során izomlazító , ún nem steroid típusú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító (NSAID), steroid lökésterápia illetve kombinált ( tramadol, paracetamol tartalmú) fájdalomcsillapításra van lehetőség

5. Gyógytorna, manuálterápia

Nemrégiben felmerült már kérdésként: a köznyelv a csontkovácsokat azonosnak gondolja manuálterapeutákkal. Alapvető különbség, hogy utóbbiak kizárólag gyógytornászok és orvosok, egy kétéves egyetemi posztgraduális képzést végeznek el, megfelelő háttérismeretekkel rendelkeznek az anatómiát és patológiát illetően emellett ÁNTSZ engedéllyel, szakmai felügyelettel rendelkeznek.

Ezért az a legbiztonságosabb, ha gyógytornász, vagy orvos végzettségű manuálterapeutát választ a beteg, és nem a fenti kepesitesekkel NEM rendelkező csontkovácsot a szomszéd néni javaslata alapján. A kezelés során a terapeuta kioldja a blokkot, és utána már a lelapult porckorong regenerálásával, vagy a stabilizáló izmok mintájának rehabilitásával is szükséges foglalkozni. Ennek eszköze sok minden lehet: gyógytorna, dekompressziós terápia, vagy sporttevékenység.

6. Balneoterápia

Léteznek balneoterápiás kezelések is melyek gyógyfürdőben vehetők igénybe, belgyógyászati, kardiológiai kontraindikáció hiányában reumatológiai/rehabilitációs céllal, ha a komplex kezeléstől a beteg állapotának javulása várható. Évente két alkalommal Tb finanszírozottan 15 alkalmas kezelés irható ki vagy nappali kórházi kezelés keretében vehető igénybe.

7. Prevenció

Csontritkulás megelőzésére rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott étrend, csontritkulás kezelésére az antiporotikus terápia mellett megfelelő D3 vitamin és kalcium bevitel (az orvos utasítása szerint 1000-3000 NE D3 vitamin, 500-1000 mg kalcium).

Izületvédelemre a szájon keresztül szedhető porcregenerálók széles skálája áll rendelkezésre, ezek közül a receptre írható, gyógyszerként törzskönyvezett készítmények használata, kúraszerű szedése javasolt. Bélrendszeren keresztüli felszívódásuk szolid, ezért vitatott a hatásosságuk, megfelelő folyadékbevitelre figyelni kell beépülésükhöz. Kopásos izületi megbetegedések esetén szakorvosi javaslatra intraarticularis bevitel is szóba jöhet.

Gerincvédelemre ergonomikus kialakítású munkaasztal, szék, rendszeres testmozgás, úszás, nyak és gerinctorna elsajátítása és végzése javasolt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához