Ezeket látta már?

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők súlyosbítják a térdproblémákat?

Térdfájdalom porckopás miatt.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket gyakran rendelik kopásos ízületi fájdalom enyhítésére, de keveset tudunk e gyógyszerek betegség előrehaladására gyakorolt ​​hosszú távú hatásairól.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami azt vizsgálta, hogy egyes gyulladáscsökkentők akár súlyosabbá is tehetik az ízületi gyulladást:

"Zárójelben: ha ez igaz, ez más megvilágításba helyezheti a patika készítésű kenőcsök használatát a tüneti kezelésre, csak ezt is igazolni kellene.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), mint például az ibuprofén és a naproxén korásos ízületi gyulladás (artrózis) kezelése esetén idővel súlyosbíthatják a térdízület gyulladását – derül ki egy új tanulmányból, amelyet a jövő héten mutatnak be részleteiben az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves ülésén.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket gyakran rendelik kopásos ízületi fájdalom enyhítésére, de keveset tudunk e gyógyszerek betegség előrehaladására gyakorolt ​​hosszú távú hatásairól. Még mindig vita van arról, hogy használatuk hogyan befolyásolja az kimenetelét. Soha nem elemezték az NSAID-k ízületi gyulladásra vagy az ízületet bélelő membrán gyulladására gyakorolt ​​hatását MRI-alapú strukturális biomarkerekkel.

Egy kutatócsoport arra vállalkozott, hogy elemezze az összefüggést az NSAID-használat és a térdízület gyulladása között, valamint felmérje, hogy az NSAID-kezelés hogyan befolyásolja az ízületek szerkezetét az idő múlásával.

A vizsgálatba 277 résztvevőt vontak be, akik közepesen súlyos vagy súlyos térdartrózisban szenvedtek, és NSAID-kezelésben részesültek legalább egy évig a kiindulási állapot és a négyéves utánkövetés között, majd állapotukat összehasonlították egy 793 résztvevőből álló kontrollcsoporttal, akiket nem kezeltek NSAID-kkal. Kezdetben és négy év után minden résztvevő térd 3T MRI-n esett át. A képeket a gyulladás biomarkereire értékelték. Az ízületi porc vastagsága, összetétele és egyéb MRI mérések noninvazív biomarkerként szolgáltak az ízületi gyulladás előrehaladásának értékeléséhez.

Az eredmények nem mutattak hosszútávú előnyt az NSAID-használat esetében. Az ízületi gyulladás és a porc minősége a kiinduláskor rosszabb volt az NSAID-t szedő résztvevőknél a kontrollcsoporthoz képest, és romlott a négy éves követés után. Az NSAID-k nem védtek a gyulladás következményeitől és nem enyhítették a térdízület artrózisának előrehaladását.

Több lehetséges oka is lehet a fenti eredményeknek. Egyrészt, a nem szteroid gyulladáscsökkentők nem biztos, hogy hatékonyan akadályozzák az ízületi gyulladást. Másrészt a szinovitiszben szenvedő és fájdalomcsillapító gyógyszereket szedő betegek fizikailag aktívabbak lehetnek a fájdalomcsillapítás miatt, ami potenciálisan a gyulladás súlyosbodásához vezethet, bár a vizsgálati modellben korrigáltak a fizikai aktivitásra."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport