Ezeket látta már?

Az ösztrogén szerepe a csontritkulásban

2009.10.28. Módosítva: 2015.11.04.

A Washington Egyetem orvosi karának kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az ösztrogén, mely az egyik legfontosabb női nemi hormon, nem csak a nők esetében, hanem a férfiaknál is felelős a csontritkulás kialakulásáért.Bár a nők négyszer nagyobb eséllyel betegszenek meg csontritkulásban, minden tizenkettedik férfi esetében olyan mértékű csontszerkezeti leépülés következik be, mely akár életet és mozgásképességet is veszélyeztető törésekhez is vezethet. A kutatók kimutatták, hogy a férfiak esetében is jelentősen megnöveli a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának esélyét az, ha kis mennyiségben aktív ösztrogén van jelen a vérben.

"A legtöbben nem gondolnánk, hogy a férfiakban is van ösztrogén, holott nem is olyan ritkán nagyobb mennyiség mutatható ki a férfiak véréből, mint a menopauza (menstruációs ciklus lezárulása utáni állapot) után levő nőkéből. Több más kutatócsoport is felvetette már korábban, hogy elképzelhető, hogy férfiak esetében nem is annyira a tesztoszteron, hanem az ösztrogén az, aminek mennyisége döntően befolyásolja a csontok egészségét." – fejtette ki Dr. Reina Armamanto-Villareal, a kutatócsoport vezetője.

Az ösztrogén a májban az ott található enzimek segítségével átalakul, a keletkezett metabolitok (bomlástermékek) közül azonban nem mind aktív. Az aktív és inaktív termékek aránya egyénenként változó, tehát az aktív végtermék mennyisége mindenkiben más. A kutatók vizsgálatuk során erős kapcsolatot fedeztek fel az ösztrogén szintje és a csont ásványi-anyag tartalma között. A 61 vizsgált ötven évnél idősebb férfi esetében megállapították, hogy minél magasabb az aktív ösztrogén szintje a vérben, annál nagyobb a csont sűrűsége is. A vizsgálatok alapján viszont nem igazolódott, hogy a tesztoszteron (férfi nemi hormon) mennyiségének köze lenne a csont sűrűségéhez.

Úgy tűnik, hogy a tesztoszteron egyedül a nagyobb és vaskosabb csontok kialakulásáért felelős, az ösztrogén pedig azért, hogy a csont sűrűsége megfelelő tartományban maradjon. A kutatók vizsgáltak még egyéb tényezőket is (például dohányzás, alkoholfogyasztás, napi kalciumfogyasztás, BMI – testtömeg-index), ezek közül egyedül a BMI mutatott korrelációt a csontsűrűséggel: a nagyobb BMI mellett nagyobb a csontsűrűség is, feltételezhetően a kövérséggel megnövekedett ösztrogén-mennyiség miatt.

"Ajánlatos lenne megvizsgálni az ösztrogén vérszintjét azon férfiaknál, akik a rendelésre osteoporosis miatt jelentkeznek. Az ösztrogén és aktív bomlástermékei ugyanis nemcsak azt befolyásolják, hogy a csontsűrűség megfelelő legyen, hanem a prosztatarák rizikóját is befolyásolják." – figyelmeztetett Dr. Villareal.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához