Ezeket látta már?

Jobb, ha tudja! A középkorú férfiakat is veszélyezteti ez a betegség

csontritkulás, férfiak, betegség, csonterősség

Ezt a problémát tipikusan női betegségnek tartjuk, azonban a férfiakat is érintheti -ráadásul, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogyan azt hinnénk.

A Journal of the American Osteopathic Association kutatási eredményeiből kiderült, hogy a nők és a férfiak nagyjából azonos mértékben érintettek lehetnek az alacsonyabb csontdenzitásban, pontosabban az oszteopéniában, a csontsűrűség csökkenésében, melyet a legtöbb szakember az oszteoporózist megelőző állapotnak tart.

Új eredmények: a férfiakat is érinti a csontritkulás

A kutatásba 173, 35 és 50 év közötti felnőttet vontak be: a férfiak 26, míg a nők 28 százalékának volt alacsonyabb a csontdenzitása a csípőjében. A csontritkulás egyértelműen gyakoribb a nők körében, a 65 év feletti hölgyek mintegy negyede érintett ebben a betegségben, míg a hasonló korú férfiaknál ez az arány csak 5 százalék. A mostani kutatás azonban azt bizonyíthatja, hogy a csontritkulás enyhébb formái sokkal gyakrabban érintik a férfiakat, mint az eddig hittük.

Bár mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, a mostani kutatás rávilágít arra, hogy a csontsűrűség csökkenése nemcsak a nőket érintheti, és a férfiaknak legalább annyira oda kell figyelnie erre a lehetséges problémára.

A férfiaknál azonban később alakul ki ez a betegség, egyrészt, mert a csontjaik valamivel nagyobbak, mint a nők csontjai, másrészt, mert nem érintik őket a menopauza idején bekövetkező (viszonylag gyors) hormonális változások. Ugyanakkor a tesztoszteronszintjük lassan bár, de folyamatosan csökken, és ez fokozhatja a csontsűrűség csökkenését. Az alkoholfogyasztás is rizikótényezőnek számít.

Hogyan előzhetik meg a férfiak a csontritkulást?

A szakemberek szerint a férfiaknak is érdemes megtenni bizonyos lépéseket azért, hogy a csontjaik egészségét minél tovább megőrizhessék. Segíthet a csontdenzitás szinten tartásában például a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a rendszeres sportolás - a legjobb gyakorlatoknak a sétálást és kocogást, illetve a táncot tartják.

Emellett érdemes csontdenzitás-mérésen is részt venni, különösen a 70 év felettieknél, illetve azoknál, akik 50 éves koruk után szenvedtek csonttörést, vagy legalább 3 centimétert veszítettek a korábbi magasságukból.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezekre a szűrővizsgálatokra küldje el férfi családtagjait - életet menthetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

férfi betegségek

Forrás: Journal of the American Osteopathic Association
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához