Hogyan, kinél alakul ki a porckorongsérv?

#porckorongsérv #gerincsérv #porckorongsérv tünetei #zsibbadás
2019.12.10.

Az ülőmunkát végzők vagy a fizikai terhelésnek jobban kitett szervezet van nagyobb veszélyben? Ezekre kell figyelni, ha meg akarjuk előzni a gerincsérvet!

A porckorongsérv a gerincet érintő degeneratív betegség. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, és minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy gerincsérv alakuljon ki nála.

Mi a gerincérv?

A gerincoszlopot alkotó csigolyákat rugalmas, párnaszerű képződmények, a porckorongok helyezkednek el, ezek biztosítják a gerinc rugalmasságát, mozgékonyságát, védik a gerincet a rá nehezedő gravitációs erőbehatástól is. A porckorongok két fő részből állnak, a külső, keményebb rostos gyűrűből, és a belső, puhább, kocsonyás-zselés magból. Porckorongsérv, más néven gerincsérv akkor alakulhat ki, ha a csigolyák közötti porckorongok degenerálódnak, elvékonyodnak és deformálódnak. A gerinc folyamatos igénybevételnek van kitéve, vagyis ez a degenerálódás idővel mindenkinél megtörténhet.

Az elvékonyodott, esetleg sérült külső részt a porckorongok belső, puha része előrenyomhatja, és így a belső rész előre boltosul, kitüremkedik. A kitüremkedés nyomhatja a gerinc mellett húzódó idegeket, ez pedig nagyon kellemetlen tünetekkel és erős fájdalommal is együtt járhat. De az is előfordulhat, hogy a sérv pont úgy helyezkedik el, hogy nem érint semmilyen ideget, így a gerincsérv tünetmentes is lehet.

A porckorongsérv tulajdonképpen a gerinc bármely szakaszán kialakulhat. Az esetek 85-90 százalékában deréktájéki gerincsérve van az érintettnek, ezt követi gyakoriságban a nyaki sérv. A legritkább a hát felső-középső részén kialakuló gerincsérv, ez mindössze az esetek 1 százalékában jellemző. A gerinc anatómiai felépítése miatt nem alakul ki gerincsérv a koponyát és a gerincoszlopot közvetlenül összekötő területen, a keresztcsontnál és a farokcsontnál.

Kiket érinthet a porckorongsérv?

A porckorongsérv meglehetősen gyakori betegség, és minél idősebb valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy gerincsérv alakuljon ki nála. Az első tünetek általában 30-40 éves kor között jelennek meg. Ilyenkor a porckorong belső része még zselészerű, magasabb folyadéktartalmú. Ugyanakkor, az idő előrehaladtával a porckorong belső része is veszít a folyadéktartalmából, kiszárad, így a porckorongsérv esélye is nőhet.

Az életkor mellett a nem is meghatározó lehet, a felmérések szerint a férfiaknál gyakoribb a gerincsérv. A genetikai örökségünket is érdemes figyelembe venni, ha a családban már volt valamilyen degeneratív gerincbetegség, gerincsérv, akkor nálunk is nagyobb ennek az esélye.

Az ülőmunkát végzők is veszélyeztetettek

Az ülőmunkát, illetve a repetitív, emelgetéssel vagy hajolgatással járó fizikai munkát végzőknél is nagyobb lehet a porckorongsérv rizikója, hiszen esetükben a gerinc nagyobb terhelésnek van kitéve.

A túlsúly is számos betegség kialakulásában szerepet játszhat, a gerincsérv is egy ezek közül. A plusz súly nemcsak megterheli a gerincet, de a test középpontját is megváltoztatja, így a tartásunkat is befolyásolja, ami újabb kockázati tényezőnek tekinthető.

Olvasson tovább! Ezek a hasi sérv, a lágyéksérv és a gerincsérv tünetei

Természetesen, a dohányzás sem használ: a szervezetünkbe jutó vegyületek negatívan befolyásolják a vérkeringést, a porckorongok regenerációs képességeit, felgyorsítják a porckorongok károsodásának, kopásának ütemét.

Azzal kapcsolatban nincs egységes szakmai álláspont azzal kapcsolatban, hogy a sérülések okozhatnak-e gerincsérvet. Bár néhány esetben előfordult, hogy úgynevezett hiperflexiós sérülés (pl. ostorcsapás-sérülés) következményeként hirtelen előre boltosul a porckorong, és így alakult ki a porckorongsérv, de ez rendkívül ritka. A szakemberek szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gerincsérvre hajlamosít a súlyosabb, összetett sérülés, mely a csigolyákat, illetve az egyéb kötőszöveteket is érinti.

Forrás: EgészségKalauz