Ezeket látta már?

Tényleg elég köszvény ellen C-vitamint szedni? Ez a szakgyógyszerész válasza

köszvény, húgysav, C-vitamin, ízületek, elhízás, gyulladás

Egyszerű és nagyszerű lenne, ha C-vitamin szedésével kivédhető lenne a köszvény, a válasz mégsem nettó nem.

Egyes vizsgálatok alapján van rá esély, hogy a C-vitamin a köszvényes húgysavkristályok esetében is „működik”.

A köszvényt nevezhetjük jóléti betegségnek, amely a túlzott húsfogyasztással, alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe; vagy tarthatjuk a férfiak bajának, mivel őket többszörösen gyakran sújtja ez a kór, mint a nőket. Tény azonban, hogy az elmúlt két évtizedben megduplázódott a köszvény előfordulási gyakorisága. A kórkép ilyen mértékű terjedése az elhízás egyre általánosabbá válásával is kapcsolatban lehet.

Egyre többen szenvednek tehát a köszvény-fellángolásoktól, ami heves, már-már tűrhetetlen erősségű ízületi fájdalmakkal és bőrvörösödéssel jár együtt. A panaszok hátterében a különféle szövetekben, ízületekben (leggyakrabban lábujjakban, kéz és láb kisebb ízületeiben) lerakódó húgysav-kristályok elindította gyulladásos folyamat áll.

Vannak köszvény elleni gyógyszerek, de…

Leszögezendő, hogy a köszvény kezelésére rendelkezésre állnak vényköteles gyógyszerek. Egyrészt vannak folyamatosan szedendő készítmények, amelyek a kiújulás megakadályozását célozzák. Azonban, ezeknek a szereknek a folyamatos szedésével sokan hadilábon állnak. A rendszertelen gyógyszerszedés, az alkalmi gyógyszeralkalmazás pedig újabb fellángolásokhoz, állapotromláshoz vezethet.

A köszvényes rohamok kezelésére szolgáló szerek is léteznek. Ezek hatásossága azonban nem 100 %-os, azaz hatásukra is nehezen múlik a már kialakult fájdalom, illetve kínzó, nehezen tolerálható mellékhatásokat (pl. erős hasmenés) okozhatnak.

Húgysav helyett aszkorbinsav?

Akik naponta 500 mg C-vitamint fogyasztanak, azoknál 12 %-kal kisebb eséllyel alakul ki köszvény, derül ki egy az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain megjelent közleményből. A vizsgálatot több mint 14 ezer férfi (átlagéletkor 64 év) bevonásával végezték.

Hangsúlyozandó, hogy a köszvény megelőzéséről van szó, nem pedig annak a kezeléséről. Azaz, az idézett vizsgálat arra mutatott rá, hogy rendszeres C-vitaminbevitellel a köszvényes fellángolások kialakulásának rizikóját lehet csökkenteni, és nem tért ki a már kialakult roham vagy köszvényes fájdalom enyhítésére. Nem zárható ki, hogy a magasabb dózisban történő C-vitaminbevitel akár rohamoldásra is alkalmas lehet, de ezt egyelőre nem támogatják vizsgálati eredmények.

Okosabb dolog megelőzni, mint kezelni

Számos szakember úgy véli, hogy mindez nem von le a C-vitamin-bevitel jelentőségéből. Tekintve azt, hogy a köszvényes betegek száma a fejlett országokban magas, és egyre növekvő tendenciát mutat, a 12 %-os rizikócsökkenés is nagy előrelépés lehet. Vagyis, nem becsülendő le a C-vitamin köszvényben mutatott hatása még akkor sem, ha nem 100 %-osan hatásos módszerről van szó, illetve akut panaszok kezelésére esetleg kevésnek bizonyul a C-vitamin. Szem előtt tartandó az is, hogy a napi néhány száz milligrammos C-vitamin bevitel könnyen megoldható, és a mellékhatások szempontjából is egy jól tolerálható módszernek tűnik, ha a köszvényrizikó csökkentése a cél.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köszvény - ha ezekre a pontokra odafigyel, sokat tehet ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#köszvény

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához