Ezeket látta már?

Nehezen megy a lépcsőzés? Ez a módszer segíthet

porckopás, térdfájás

A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem jár panasszal, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalmat is okozhat.

A Platelet Rich Plasma (PRP), azaz vérlemezkében gazdag vérplazma a megoldás kulcsa: ez teszi lehetővé azt a terápiát, amely az ín-, izom regeneráló hatása mellett remekül beválik krónikus gyulladásoknál és főként a porc újjáépítésében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az innovatív kezelés működéséről beszélt.

A porckopás idővel fájdalmat okozhat

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás, vagyis az artrózis. Amikor tartósan fájlaljuk egy ízületünket, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Mindenképpen fontos beavatkozni a folyamatba és orvoshoz fordulni, ha a fájdalom akadályozza az olyan mindennapos tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a futás, a térdhajlítás vagy a kar felemelése.

- Ha minden más okot kizártunk, gyakran az derül ki, hogy a fájdalom forrása maga a porckopás. Különösen veszélyeztettek, akik bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenységet végeznek, mint a megerőltető sport, az állómunka, és rizikófaktor a mozgásszegénység is – ismerteti Arnold doktor. - A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem jár panasszal, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalmat is okozhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Ráadásul ezek a területek érzőidegekkel gazdagon ellátottak, tehát valóban komoly életminőség romlást okozhat, ha itt jelentkezik a kopás.

Hogyan működik a PRP-terápia?

A PRP-terápia során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot juttatnak vissza az érintett ízületbe.

- Ez a terápia a helyreállító medicina körébe tartozó, minimális orvosi beavatkozással járó módszer, az ortho-biológiai terápiák közé sorolandó – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Ezen kívül a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése.

A PRP-terápia azonban más eredményt is hoz: az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként működik, és javítja az ízület mozgathatóságát is. Remekül beválik sportsérüléseknél, az Achilles-ín problémák, illetve a térd, a váll, a könyök enyhe vagy középsúlyos kopásának kezelésében. Érdemes azonban tisztán látni, hogy a porc újjáépítést serkentő injekció sem tudja a már nem létező porcot visszaépíteni. A kezeléshez szükséges, hogy megfelelő mennyiségben legyenek még élő porcsejtek. Vagyis például a térdprotézis beültetése már nem kiváltható általa, viszont a műtét idejét ki tudja tolni, akár meg is tudja előzni, ha idejében, a műtéti szükséglet kialakulását évekkel megelőzően, még anyagcsereképes porc meglétekor alkalmazzuk.

Így zajlik a PRP-kezelés

A gyakorlatban a porcújjáépítést serkentő injekciós kezelés ambulánsan, steril körülmények közt történik. Arnold doktor szavaiból kiderül, hogy a kezelés során 10-15 ml vénás vért vesznek le a páciens karjából, majd egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré.

A PRP-injekció hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll. A kezelés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő utókezelés, amelynek része a két hétig tartó kímélet és – egyéni mérlegelést követően – a PRP-injekció után, később beadott hialuron injekció. A személyre szabott funkcionális gyógytornának pedig a megelőzésben és a regenerálódásban is jelentős szerepe van.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegségetMi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájás

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához