Ezeket látta már?

Ötszáz kishajó az ORFI szökőkútjában

2014.10.13. Módosítva: 2015.11.04.

„Élj jobban, öregedj meg szépen” – szól a 2014-es Artritisz Világnap jelmondata. A magyarországi esemény szervezői e mottó jegyében hangsúlyozták a fiatalosság és öröm megőrzésének fontosságát, mikor több mint ötszáz papírhajót engedtek vízre az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában található szökőkútban – „fedélzetükön” a betegek pozitív üzeneteivel.

Európában mintegy kétmillió, Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Az ide tartozó immunológiai, anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Ötszáz kishajó az ORFI szökőkútjában

Minden évben október 12-én tartják az Artritisz Világnapját. Az artritisz név mögött sokféle, különböző súlyosságú betegség rejtőzik. A reumatoid artritisz, vagy idült sokízületi gyulladás egy krónikus, életfogytig tartó betegség, egyben az artritiszek legsúlyosabb kórformája. Tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet: az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél.

A Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában rendezett világnapi összejövetelen Prof. Dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója mutatta be a betegséget és kezelésének lehetőségeit: "Forradalmi áttörés után vagyunk, jó kezeléssel ma már nem csak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni."

Az ország minden tájáról, Pécsről, Gyuláról, Szombathelyről érkezett betegek apró üzeneteiket több mint 500 papírhajóra írva bocsátották vízre az ORFI szökőkútjában. Az egyik üzenet például arra emlékeztetett, hogy "derűs lélekkel a legnagyobb fájdalmon is képesek vagyunk úrrá lenni", egy másik arra, hogy "segítséget kérni sosem szégyen".

"A betegséggel való együttélés nagyban megnehezíti a páciensek életét, – mondta el Dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke. – Fontos, hogy megtalálják azokat az apró örömöket, melyek megszépítik, könnyebbé teszik a mindennapjaikat. Ezt jelképezik ezek a kishajók, amiket ma vízrebocsátottunk."

Reumatoid artritisz (RA)

Az ízületi gyulladások vagy artritiszek a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket is veszélyeztetik. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek magas száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Egyes mozgásszervi betegségek magasabb halálozással járnak, például a sokízületi gyulladás által érintett betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.

Terápiás eredmények

A magyar artritisz centrumok országos hálózatában több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulancia dolgozik. A kezelésben kiemelkedő jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől.

Forrás: Sajtóközlemény