Ezeket látta már?

Nyakropogtatás - az orvosok elárulják, veszélyes vagy sem

nyak, nyakropogtatás, veszélyes, káros, orvos

Van, aki megkönnyebbül ekkor és van, akit még a hangja is irritál. De vajon mennyire biztonságos ropogtatni a nyakat? Utánajártunk!

Sokan, amikor egy hosszú munkanap után testüket merevnek és nehéznek érzik, némi felfrissülés reményében kiropogtatják a nyakukat. Ezáltal megkönnyebbülnek és újult erővel folytatják a napot. Bár ez valóban igen jó érzés, de vajon hosszú távon mennyire biztonságos? Káros az, ha valaki rendszeresen végzi?

A nyak anatómiája

A gerinc nyaki részén 7 csigolya található, melyeket úgynevezett fazett ízületek kötnek össze - ezek biztosítják a stabilitást és segítik a nyak mozgását. Mint a test bármely más ízülete, ezek is tartalmaznak folyadékot, melyben nitrogén, szén-dioxid és oxigén is található.

Amikor ropogtatja a nyakát a megkönnyebbülést az okozza, hogy felszabadul néhány gázbuborék (ez okozza a jellegzetes, pattanó hangot), amely enyhíti az ízületen belüli nyomást és javítja a nyak mozgástartományát. Kutatások szerint ráadásul ekkor bizonyos mennyiségű endorfin is eláraszt minket, így nem csoda, hogy igen könnyű rászokni.

Miért lehet veszélyes?

A nyak számos olyan részt tartalmaz - izmokat, szalagokat, idegeket, ereket –, amelyek megsérülhetnek a ropogtatás miatt. Bár a súlyos károsodások igen ritkák, ám érdemes tudni, hogy komoly problémákat, sőt, jelentős fogyatékosságot is okozhat az erős ropogtatás. Ilyen például:

  • stroke
  • gerincvelő sérülés
  • a gerincvelőhöz kapcsolódó idegek sérülése

Létrejöhet ekkor egy artériás disszekciónak nevezett állapot is, melynek során az agyhoz vezető erek megsérülnek és felszakadnak a nyak oldalán. A probléma akár stroke-ot is okozhat.

Ezen kívül a ropogtatás, csavarás az itt lévő szalagok megnyúlását is eredményezheti, ami további gondokhoz, például a gerinc instabilitásához vezethet- hívja fel a figyelmet Laine Housand, a Neurosurgery One okleveles asszisztense.

Természetesen a komoly problémákon kívül enyhébb sérülések és állapotok is felléphetnek a gyakori nyakropogtatás miatt: például izomhúzódás, rándulás, idegek becsípődése, porckorongsérv.

Ezekben az esetekben veszélyes a nyak ropogtatása

  • ha a kezével fordítja a nyakát, hogy nagyobb erőt tudjon kifejteni
  • naponta többször is elvégzi
  • fájdalmat érez közben
  • valamilyen gerincbetegséggel küzd

Most akkor jó vagy nem jó ropogtatni otthon?

A szakemberek szerint erre nincs egyértelmű válasz. A legtöbben egyet értenek abban, hogy a kulcs a mértékletesség, hiszen valóban felfrissülhet és megkönnyebbülhet általa az ember - ám nem árt óvatosnak lenni és megfelelően végezni (többen azt javasolják, bízzuk inkább szakemberre).

Amennyiben úgy érzi, hogy ropogtatás nélkül túl merev a nyaka és fájdalmakkal küzd, érdemes orvoshoz fordulni a gyakori ropogtatás helyett, aki rájöhet a probléma gyökerére és kezelheti azt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért kattog, ropog a nyakam, amikor forgatom a fejemet?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához