Mindenki ezt nézi most!

Porckorongsérv: fájdalomcsillapítás szteroidok nélkül

2011.08.18. Módosítva: 2015.11.04.

A Stanford Egyetem Orvosi Karának kutatói azonosítottak egy egyedi, összetett fehérjét, amelynek segítségével kimutatható, hogy a gerincbe adott szteroid injekcióval megszüntethető-e a porckorongsérv által okozott fájdalom.

A hátfájással küzdő emberek nagyjából egynegyedének van porckorongsérve, az esetek 90 százalékában a hát alsó részén. Porckorongsérv akkor fordul elő, ha a gerincet alkotó csigolyák közt található vékony, rostos korong kiszakad és a benne lévő anyag kitüremkedik.

Porckorongsérv: fájdalomcsillapítás szteroidok nélkül

Ha mindez az ágyéki részen vagy a gerinc alsó részén történik, komoly fájdalmakkal járhat. A legtöbb porckorongsérves beteg fél éven belül jobban lesz, de a tünetekkel nem könnyű együtt élni, ezért az orvosok izomlazítót, fájdalomcsillapítót, szteroidos injekciókúrát, fizikoterápiás kezelést szoktak javasolni, sőt előfordulhat, hogy csak a műtét segít.

Gaetano Scuderi, aki S. Raymond Golish mellett a Spine című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője, arról számolt be, hogy a szteroid injekciók drágák, gyakran három vagy még több adagra is szükség van belőlük, ráadásul csupán ötven százalék az esélye, hogy hatni fog.

Scuderi szerint, ha előre lehetne tudni, hogy valakinél hatásos-e az injekció, számtalan kellemetlenséget és felesleges költséget lehetne megspórolni, ráadásul az esetleges komplikációk – vérzés, fertőzések vagy akár haláleset - is elkerülhetővé válnának. Erre pedig megvan az esély, mivel a kutatók kísérletek során megfigyelték, hogy ha a sérv közelében nem található meg egy bizonyos összetett fehérje, akkor a szteroid injekciók szinte sosem hatnak, ellenben ha ez az összetevő jelen van, a kúra igen hatásos lehet.

Az még kérdés, hogyan lehetne mindezt a gyakorlatban hasznosítani, mivel fehérje meglétének ellenőrzése ugyanolyan invazív eljárás, mint maga az injekció, és nagyjából ugyanannyi költséggel is jár. Lehetséges azonban, hogy a kutatók idővel egy olcsóbb, egyszerűbb módszert is ki tudnának dolgozni minderre, sőt akár az is kiderülhet, hogy maga az összetett fehérje is használható a fájdalom megszüntetésére.

Forrás: Medipress