Ezeket látta már?

Mitől fáj a térdem? Nem csak sérülés, betegség is okozhatja

Térdfájás, betegség oka, sérülés, porckopás

A térdfájás hátterében sérülés is állhat, de van amikor a fájdalmat betegség okozza.

A térd az egyik legnagyobb ízületünk, ráadásul ún. teherviselő ízületnek tekinthető, minden nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Lehetővé teszi, hogy behajlítsuk a lábunkat, így járjunk, fussunk, forduljunk vagy ugorjunk, de segít az egész testet alátámasztani, felegyenesedni. A térdízület meglehetősen érzékeny, sérülésekre hajlamos, és a nagy terhelés miatt a térdízületi artrózis, porckopás is fokozottan érintheti. Emiatt pedig könnyen előfordulhat térdfájás, mely a mozgás beszűkülésével vagy akár a láb mozgatásának (ideiglenes) elvesztésével is együtt járhat.

Térdfájás: ekkor menjen orvoshoz vele

A térdfájást a kiváltó okok alapján több csoportba is oszthatjuk. A fájdalmakat okozhatja trauma (sérülés), fertőzés, anyagcsere-problémákra visszavezethető betegségek (pl. köszvény), a kötőszöveteket érintő gyulladásos betegségek (pl. sokízületi gyulladás) vagy degeneratív betegségek (pl. porckopás).

Térdfájás? 6 villámgyors fájdalomcsillapító módszer. Kattintson tovább!

Természetesen nagyon fontos az orvosi vizsgálat abban az esetben, ha a térdfájás sérülésre vezethető vissza. A térdben megsérülhet az ízület, az inak, a szalagok, de akár a csont is! Ez egyrészt erős fájdalommal járhat együtt, másrészt szükségessé teheti a térd rögzítését, pihentetését. A további mozdulatokkal, a térd terhelésével ugyanis még több bajt kockáztunk!

Sokan úgy vélik, a térdfájással felesleges orvoshoz fordulni, mert az egyszerűen a korral járó elkerülhetetlen probléma. Azonban (ha nincs egyértelmű sérülés) laikusként, megfelelő vizsgálatok nélkül nagyon nehéz meghatározni, mi is okozza a fájdalmakat. A térdfájás általában kezelhető, és ha időben sikerül diagnosztizálni a problémát, megelőzhetjük a betegség progresszióját, vagy akár azt, hogy a mozgás teljesen beszűküljön, esetleg teljesen elveszítsük a mozgás képességét.

Ez a térdfájdalom leggyakoribb oka

A fiatalabb, aktívabb korosztályba tartozóknál a térdfájás oka általában sérülés vagy túlerőltetés, az idősebbeknél azonban a degeneratív betegségek, vagyis a térdízületi kopás okozza a legtöbbször a fájdalmakat. A térdízületi kopás esetén a csontok találkozásánál található porcos terület idővel elvékonyodik vagy teljesen el is pusztulhat, ami nagy fájdalommal és a mozgás beszűkülésével jár együtt. A porckopás ráadásul visszafordíthatatlan folyamat. Ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzéséért, illetve különböző módszerekkel a betegség progressziója lassítható.

Csak most kezdtem futni, miért fáj mégis a térdem? Olvasson róla többet!

A térdfájdalom prevenciója

A térdfájás megelőzésében, különösen a degeneratív betegségek rizikójának csökkentésében rendkívül nagy szerepe van a testsúly csökkentésnek (hiszen minél több plusz kilót cipel magán valaki, annál nagyobb terhelés nehezedik a térdére), a rendszeres testmozgásnak (az erősebb izmok jobban megtámasztják, védik az ízületeket), a porckopás lassításának, például olyan gyógyszerek segítségével, amelyek segítik a porc regenerációját és leállítják a porc pusztulásáért felelős enzimeket.

Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható glükozamin-szulfát, melyet nemcsak megelőzésre, de a degeneratív porckopás progressziójának lassítására, a fájdalom csökkentésére is alkalmazhatunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a térde? Az ízületi ultrahang segíthet kideríteni az okát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához