Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

6 hasznos tipp az együttlét utáni hólyaghurut ellen

shutterstock 1763975120

Az intim együttlétet követő felfázásos tünetek sok nő életét keserítik meg. Az egyéni hajlam is sokat számít, ugyanakkor pár okos praktikával akár meg is előzhetjük a bajt!

Főképp a fiatal lányokat érintő jelenség

Sok nő nemi életét árnyékolja be a szerelmeskedést követően kialakuló hólyaghurut, amely leggyakrabban a 19-24 év közötti korosztályt sújtja – de persze idősebb korban is előfordulhat. A jelenség nagyanyáink számára sem volt ismeretlen: ők annak idején „nászutas betegségnek” hívták. Már eleink is megfigyelték ugyanis, hogy az intenzív szexuális élet előidézhet a nőknél felfázásos tüneteket. Ma már tudjuk, hogy a betegséget valójában baktériumfertőzés okozza, ami valóban kapcsolódhat a nemi élethez, hiszen a szex utáni hólyaghurut kialakulásának esélye az együttlétek gyakoriságával arányosan növekszik.

Így okoz a szerelmeskedés hólyaghurutot

Szex közben a női gáttájékon meglehetősen intenzív tevékenykedés folyik, így a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső nyílásának egymáshoz való közelsége miatt megeshet, hogy az aktus során kórokozó sodródik a húgycsőnyílás közelébe. A káros baktérium feljuthat a húgyhólyagba, ahol megtelepedve szaporodásnak indul és gyulladást, hólyaghurutot okoz. Sajnos az is elősegíti a haladását a hólyag irányába, hogy a szomszédos hüvelyben mozgó hímtag szinte masszírozza felfelé a betolakodót.

Adunk néhány hasznos tippet, amelyekkel akár meg is előzhetőek a kellemetlenségek.

1. tipp: Mosakodjunk alaposan a szerelmeskedés előtt!

A szex utáni hólyaghurut kivédésére legjobb már az aktus előtt gondolni. Az első és legfontosabb: fordítsunk minél nagyobb figyelmet az intim higiéniára. Ez mindkét félre egyformán vonatkozik, ugyanis a férfiak péniszén megtapadt E. coli baktérium több napig is életképes maradhat, a női partner emiatt akár napokkal később is megfertőződhet.

2. tipp: Pisiljünk rögtön együttlét után!

Az is sokat segíthet, ha együttlét után a nő minél előbb kimegy a mellékhelyiségbe, mert ha esetleg kórokozó került a húgyutakba, így még időben kipisilheti onnét, mielőtt az bajt okozhatna. A hólyagban pangó vizeletben gyorsan felszaporodhatnak az oda bejutott kórokozók, akár egyetlen éjszaka alatt is.

3. tipp: Védjük a savas hüvelyi pH-t!

Sok esetben a hüvelyflórában tanyázó káros baktériumok okozzák a bajt, hiszen a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás egymás közvetlen közelében található. Emiatt tanácsos a női savas pH-t is folyamatosan óvni, hiszen a savas kémhatás nem kedvez a kórokozók szaporodásának.

4. tipp: Használjunk óvszert!

Függetlenül attól, hogy milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazunk, a szex utáni hólyaghurut kivédésében segíthet, ha az együttléthez gumióvszert használunk. Ezzel ugyanis megelőzhető, hogy a lúgos kémhatású sperma felborítsa a hüvelyflóra optimális, enyhén savas közegének egyensúlyát. A pH lúgos irányba történő eltolódása ugyanis gátolja a jótékony Lactobacillusok, és segíti a kórokozók szaporodását a hüvelyben.

5. tipp: Ne váltogassuk gyakran a partnereinket…

Bár nem tisztünk az erényes élet propagálása, azt azért megemlítenénk, hogy a statisztikák szerint a szex utáni hólyaghurut jóval ritkábban érinti a stabil kapcsolatban élőket, mint azokat, akik viszonylag sűrűn váltogatják a partnereiket. Az anális közösülés kedvelőinek szintén üzennénk: a gumióvszer használatát soha ne mellőzzék, mert a végbélben élő E. coli baktérium megtelepedhet a férfi nemi szervén, ahonnan a következő „normál” együttlét alkalmával fertőzést okozhat a nőnek.

6. tipp: Ha mégis megvan a baj, vessük be a medveszőlőlevelet!

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis észlelnénk a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, a sűrű vizelési ingert, a csípő érzést pisilés közben, illetve az alhasi görcsöket, fontos, hogy minél előbb kezdjük meg a tünetenyhítést. Ehhez a legkézenfekvőbb módszer a bőséges folyadékfogyasztás, hiszen a vizelet hígításával, illetve a gyakori vizeletürítéssel nagyobb esélyünk lehet kitessékelni a kórokozókat a húgyhólyagból. Ugyancsak hasznosak lehetnek ilyenkor az antibakteriális hatású gyógynövények, így például a népi gyógyászatban már régóta ismert és bevált medveszőlőlevél, amelynek baktériumellenes hatása immár tudományosan is bizonyított. Emellett segíthetnek a recept nélkül is kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, a hasi görcsöket pedig a hólyagra helyezett forró vizes palackkal szintén hatásosan enyhíthetjük. Ám ha több napon át sem javul a helyzet, vagy véres vizeletet észlelünk, esetleg erős deréktáji fajdalom vagy súlyosabb görcs jelentkezne, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Forrás: EgészségKalauz