Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A hüvelyfertőzés megelőzhető: 6 hasznos tipp, amivel elkerülhetjük a bajt!

A hüvelyfertőzés tünetei és kezelése

Amikor valaki hüvelyfertőzést „szed össze”, általában a külső körülményeket teszi felelőssé, illetve rosszabb esetben a partnerét is megvádolhatja. Holott a baj igazi forrása gyakran nem valami vagy valaki más, hanem mindössze a saját figyelmetlenségünk…

A kórokozók mindig lesben állnak

Legyünk tisztában azzal, hogy a kórokozók szinte mindig és mindenütt lesben állnak, és mindeközben a hüvely egy gyakorlatilag a külvilág felé „nyitott” testtájunk. A hüvely betegségekkel szembeni védelmét az enyhén savas pH biztosítja, a savas közeg ugyanis nem kedvez az ártalmas baktériumok szaporodásának. Ha azonban a hüvely savassága meggyengül, azzal a kórokozók zöld utat kapnak, és így kialakulhat a hüvelyfertőzés. A bakteriális vaginózis jellegzetes tünete a bőséges és híg hüvelyfolyás, amelynek a színe szürkésfehér vagy áttetsző lehet, emellett pedig kellemetlen, leginkább a halra emlékeztető szaga van.

Ha megvan a baj, akkor a legfontosabb, hogy minél előbb helyreállítsuk az egészséges savas hüvelyi pH-t, amely képes megfékezni a kórokozók tombolását: használjunk patikában kapható pH-regeneráló készítményt!

Előzzük meg a bajt!

A legjobb persze elkerülni az ilyen intim problémákat, ehhez pedig érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

1. Antibiotikum szedésekor gondoljunk a hüvelyflóra védelmére is!

Ha valamely egyéb betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, jusson eszünkbe, hogy ezek a baktériumellenes gyógyszerek nem „válogatnak”, így a test hasznos baktériumait ugyanúgy megtizedelhetik. A bélflóra védelmére ezért is szoktunk az antibiotikum mellé probiotikumot is szedni, és ugyanígy a hüvelyflóra megóvásáról sem volna szabad megfeledkeznünk. A hüvely egészséges savas pH-ját ugyanis a jótékony Lactobacillusok biztosítják, és ha ezeknek a fontos baktériumoknak a száma lecsökken, akkor könnyen megeshet, hogy az antibiotikum-kúra végeztével hüvelyfertőzés alakul ki. Ennek elkerülésére érdemes a patikában kapható pH-regeneráló használatát már az antibiotikum szedésekor megkezdeni, hogy megelőzzük az intim problémák későbbi kialakulását.

VITAGYN C BANNERKÉP

2. Ügyeljünk az intim higiéniára!

Fordítsunk fokozott figyelmet a tisztaságra, viszont túlzásokba se essünk! Az intim területeken kerüljük a lúgos szappanok használatát, mert azok tönkretehetik az egészséges savas pH-t. Ugyanezért soha ne végezzünk hüvelyöblítést (kivéve, ha azt orvos írta elő), mert azzal is a hüvelyflóra egészségét sodorhatjuk veszélybe.

3. Tampon helyett válasszuk inkább a betétet!

Menzesz idején bánjunk csínján a tamponhasználattal, és ha megoldható, maradjunk a természetes tisztulást inkább elősegítő, hagyományos betéteknél. Ha mégis a tampont választjuk, ügyeljünk rá, hogy pár óránál tovább soha ne hagyjuk fent. Ugyanezért az éjszakai alváshoz, amikor érthető módon hosszú órákon át úgysem tudnánk tampont cserélni, kizárólag betétet használjunk.

4. Tartsuk be a „mosdó-KRESZ” szabályait!

WC-használatkor ugyancsak legyünk körültekintőek! Nyilvános illemhelyen például soha ne üljünk közvetlenül az ülőkére, hanem minimum terítsük le azt papírral. Feledjük viszont a fülkébe bekészített szabadon lengedező toalettpapírt, hiszen ki tudja, mennyi kórokozó landolhatott már a felületén: használjunk inkább magunkkal hozott papír zsebkendőt – ugyanúgy a törléshez is! A törlés iránya mindig elölről hátrafelé történjék, hogy semmiképp se sodorhassunk a végbélnyílás felől kórokozót a hüvelybe.

5. Viseljünk jól szellőző, kényelmes, pamut alsóneműt!

Az sem mindegy, milyen fehérneműt hordunk: a szexi tangákat és a műszálas csipkecsodákat csakis a különleges alkalmakra tartogassuk, helyettük a mindennapokban maradjunk inkább a hagyományos, pamut daraboknál. A rosszul szellőző textilekbe ugyanis könnyen beleizzadhatunk, az így kialakuló nyirkos-párás közeg pedig táptalaja lehet a kórokozók szaporodásának. A tanga fazon azért kerülendő, mert a gáton csúszkáló textildarab egyfajta hídként funkcionálhat, amely mintegy szállítja a baktériumokat a végbél felől a hüvely irányába.

6. Ne váltogassuk sűrűn a partnerünket!

Ugyan nem tisztünk az erényes élet propagálása, azonban megjegyeznénk, hogy a partnerek gyakori váltogatása és az óvszer nélküli együttlét ugyancsak a bakteriális hüvelyfertőzésre hajlamosító gyakori tényezők lehetnek.

Forrás: Phytotec Hungária