Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A menopauza tünetei gyógynövényekkel, hormonok nélkül is kezelhetők

shutter

Napjainkban a média egyik kedvenc szlogenje „az ötven az új harminc” – és való igaz, egy mai, érett korú nő jóval kevésbé adja meg magát az éveknek, mint tették azt annak idején nagyanyáink. De vajon mit kezdjünk a belső „öregedéssel”, azaz a klimaxszal?

Az idő múlásának láthatatlan jelei

A modern nő ad magára és a külsejére, kortalanul őrzi nőiességét, sőt akadnak, akik mindezért drága szépészeti műtéteket is bevállalnak. Csakhogy az „öregedés” nem csupán a látható, sebészkés által ügyyesen eltüntethető jeleket hagyja maga után. A női szervezet az idő előrehaladtával láthatatlan változásokon is átesik. Ilyen például a hormonális rendszer átalakulása: a negyvenes életévek végétől csökkenni kezd a petefészkek hormontermelése. Mindezt a menstruációban tapasztalható változások is igyekeznek tudtunkra adni, a havi vérzés ugyanis egyre rendszertelenebbül jelentkezik.

Az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén fogyatkozása nyomán sokaknál jelennek meg a közismert „klimaxos” tünetek, köztük hőhullámok, fáradékonyság, alvászavarok, hangulati ingadozások. Az eleinte csak kimaradozó menstruáció idővel teljesen megszűnik, amivel bekövetkezik a menopauza, lezárva a női lét termékeny időszakát.

Mit kezdjünk a klimaxos tünetekkel, ha nem akarunk hormonokat szedni?

A hormonális változás több éven át zajlik, és hiába természetes folyamat, a változókori tünetek sok nőt meglehetősen rosszul érintenek. A kellemetlenségeket ugyan a női hormonok fogyatkozása okozza, a klimaxos nehézségek elhárítására mégsem feltétlenül a hormonpótlás a legcélszerűbb válasz. Egyrészt a hormonterápia nem mindenkinek javasolt. Akinek a családjában előfordult emlőrák, esetleg trombózis, annak általában nem is szokták javasolni a hormonkezelést, mert fokozhatja ezen betegségek kialakulásának kockázatát. Másrészt egyre többen eleve kerülnék a hormonok szedését, így a klimaxos tüneteik csillapítására is szívesebben választanak gyengédebb, természetesebb módszert, például gyógynövényeket.

Gyógynövények a testnek és a léleknek

A Cimicifugát (magyarul poloskavészt) már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták a „női bajokra”, és a gyógynövény speciális kivonatával végzett vizsgálatok napjainkra tudományosan is igazolták, hogy az képes hatásosan enyhíteni a változókori testi panaszokat, köztük a hőhullámokat és a fokozott izzadást. Szintén a klimax testi tüneteit enyhítheti például a zsálya vagy a vörös here.

A változókori lelki nehézségekre gyógyír lehet az orbáncfű, amely már az ókorban is ismert volt hangulatjavító hatásáról. A gyógynövényben rejlő jótékony hatóanyag ugyanis támogatja az agysejtek harmonikus működését, így segít úrrá lenni a változókori hangulatingadozásokon, és még az alvásra is jó hatással van. De hasznos segítséget jelenthet a golgotavirág, a macskagyökér vagy a szintén nyugtató hatású citromfűlevél is.

Forrás: Phytotec Hungária