Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Az inkontinencia társtünetei: ezekre is figyeljünk

Az inkontinencia más betegségeket is hozhat magával, ha nem figyelünk

Nem elég a kellemetlen vizeletcsepegés, de az inkontinencia további problémákat is okozhat, amelyekre figyelnünk kell.

Megzavart alvási ciklus, vizeletszivárgás nevetés, tüsszentés, köhögés esetén, sűrű mosdókeresés – csak pár kellemetlenség, ami megnehezíti az inkontinenciával küzdők hétköznapjait. Még ha a problémát sikerült is orvosolnunk azzal, hogy az életmódunkon valamelyest változtattunk (például Kegel-gyakorlatokkal, inkontinenciabetét használatával, folyadékfogyasztási szokásainkkal stb.), akkor is tapasztalhatunk nem várt mellékhatásokat, amelyek a vizeletcsepegéssel, -szivárgással járhatnak.

Most ezekbe nyújtunk betekintést, hogy életünket normális mederben tudjuk folytatni az inkontinencia mellett is, vagy legalábbis addig, amíg nem sikerül megszüntetnünk a tüneteket.

Bőrkiütések

A nők esetében az intim terület roppant zsúfolt, elvégre itt található a húgycső mellett a hüvely és a végbélnyílás is. Éppen ezért, ha nem figyelünk oda, akkor nemcsak vizeletszivárgással, de más tünetekkel, így például bőrirritációval is meg kell birkóznia olykor az inkontinenciával szenvedőknek. Figyelmesen kell tehát megválasztanunk a tisztálkodási eszközöket. Ne használjunk például erősen tisztító szappant, inkább öblítést nem igénylő, kíméletesen tisztító termékeket válasszunk. Az inkontinenciabetétek esetében is törekedjünk a légáteresztő, jól szellőző, bőrbarát darabok választására, amelyekkel elkerülhetőek a betét viselése következtében kialakuló kiütések.

Intim fertőzések

A vizeletvisszartási problémából adódóan az inkontinenciával küzdőknek gyakran kell mosdóba járniuk, akár idegen környezetben is tisztában kell lenniük a WC-használat lehetőségeivel az adott helyen. Ám egy nyilvános mellékhelyiség számos veszélyt rejthet az intim területre nézve. Ezért a higiéniai előírások szem előtt tartása alapkövetelmény, ha ilyen panasszal küzdünk, ezáltal elkerülhetőek a hüvelyfertőzések, komolyabb nőgyógyászati betegségek. Legyen nálunk kézfertőtlenítő, amelyet használjunk vécézés előtt és után, a deszkát is fertőtlenítsük vagy takarjuk le, vagy lebegőülésben végezzük a dolgunkat.

Hangulatzavarok

Akárhonnan is nézzük, az inkontinencia a biztonságérzetünket, önértékelésünket is rombolhatja, elvégre folyamatosan bennünk lehet a kétség, milyen kellemetlen helyzeteket idézhet elő egy váratlan vizeletszivárgás. Arról nem is beszélve, hogy olykor az alvási ciklusunkat is megzavarhatja a vizelési inger, ami alvászavarhoz is vezethet rosszabb esetben. Mindebből adódóan kialakulhat szorongás, hangulatzavar, ingerlékenység, sőt, akár enyhe depresszió, pánikroham is, felléphetnek szocializációs nehézségek. Azonban ne felejtsük el: ha felkészültek vagyunk, ha használunk inkontinenciabetétet, és van nálunk mindig tartalék, ha végezzük a Kegel-gyakorlatokat és odafigyelünk az életmódunkra, akkor irányításunk alá vonhatjuk a betegséget és bátran folytathatjuk tovább az életünket!

Milyen típusú inkontinencia betétek léteznek? IDE kattintva megtudhatja!

Kiszáradás

Logikus lenne azt gondolni, hogy a vizeletcsepegés ellenszere a kevesebb folyadékbevitel. Hiszen ha kevesebbet iszunk, akkor kevesebb is a vizeletünk, nemigaz? Igen ám, de ha nem viszünk be elegendő folyadékot a szervezetünkbe, az kiszáradáshoz vezethet! Próbáljuk megtalálni az aranyközéputat, tehát ne igyunk se sokat, se túl keveset. Az ajánlott napi mennyiség legalább hat pohár víz, ez elegendő lehet arra, hogy szervezetünkbe megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk, de nem olyan sok, hogy állandóan mosdók után kelljen kutakodnunk.

Az inkontinencia gyakoribb, mint gondolná! EBBEN a cikkünkben írtunk arról, mely állapotok, betegségek okozhatnak vizeletszivárgást.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Advertisement
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához