Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ne legyen tabu az inkontinencia! Mit tehetünk vizeletszivárgás ellen?

A vizeletcsepegés megnehezítheti a hétköznapokat

Az inkontinencia komoly befolyással lehet a hétköznapi életünkre, ezért most adunk pár tippet, hogyan tompíthatjuk a vizeletcsepegés tüneteit.

Az inkontinenciát többféle tényező kiválthatja, a meggyengült gátizomzattól kezdve a nagyobb hormonális változásokon át a komoly krónikus, idegrendszert is érintő betegségekig. Azonban egy dolog közös: a hétköznapi életünk már nem lesz ugyanolyan, mint korábban, ha vizelettartási problémával küzdünk. Odafigyeléssel és bizonyos gyakorlatokkal viszont elejét vehetjük a kellemetlen helyzeteknek, sőt, hosszútávon akár el is múlhatnak az inkontinencia tünetei.

Erősítsük az izmainkat odalent

A vizeletszivárgás egyik típusát, a stresszinkontinenciát a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengülése okozza. De várandós kismamáknál, illetve szülés után is sérülhet az altesti izomzat, klimax idején pedig a szövetek gyengülése, az ösztrogén csökkenése vezethet a gátizmok gyengüléséhez. A Kegel-torna napi szintű gyakorlásával azonban erősíthetjük ezt a területet. Ehhez nem kell mást tennünk, mint követni a rövid, mindössze pár percet igénybe vevő gyakorlat sorozatot, amely a végbél körüli izmok, a húgycsövet és a hüvelyt körülvevő izmok szorításán-lazításán alapszik.

Figyeljük a folyadékfogyasztásunkat

Inkontinencia esetén kiemelten fontos, hogy a folyadékfogyasztásunkat a megfelelő szinten tartsuk. Nem szabad ugyanis se túl sokat, se túl keveset innunk, hiszen a túl kevés folyadék akár kiszáradáshoz is vezethet. Ügyeljünk arra, hogy naponta igyunk legalább 6 pohár vizet. Ezenfelül kerüljük a vízhajtó italokat, így a koffeintartalmú kávét és teát, valamint az alkohol tartalmú italokat, amelyek hozzájárulhatnak a gyakori vizeléshez.

Legyünk felkészültek, ha kilépünk otthonról

Ha tudjuk, hogy bármikor ránk törhet vizeletszivárgás, akkor mindenképpen tájékozódjunk a látogatni kívánt helyről és vigyük magunkkal a megelőzéshez szükséges eszközöket, mielőtt elhagynánk az otthonunkat. Ebbe beletartozik az adott hely mosdóinak feltérképezése (ehhez akár telefonos alkalmazást is letölthetünk), de az is, hogy megfelelően legyünk ellátva inkontinencia betéttel is.

Milyen típusú inkontinencia betétek léteznek? IDE kattintva megtudhatja!

Kerüljük a nagyobb megerőltetéseket

A vizeletszivárgás egyik okozója, hogy bizonyos helyzetekben erősebb nyomás helyeződik a húgyhólyagra, és a már meggyengült medencefenék izmok nem képesek benn tartani a vizeletet. Ilyen nyomást idézhet elő például a nevetés, a köhögés vagy a tüsszentés. Sajnos ez utóbbi helyzeteket nehezen lehet elkerülni, de arra például ügyelhetünk, hogy lehetőleg ne emeljünk nehezet, és egy megerőltetőbb edzés előtt is inkább menjünk el mosdóba a biztonság kedvéért.

Az együttléteknél válasszunk megfelelő pózt

Az intim együttléteknél komoly hatásnak van kitéve a női intim terület, az alhasi izomzat, ezáltal pedig a húgyhólyag is erős nyomás alá kerülhet. Éppen ezért válasszunk olyan pózt, amellyel kímélhetjük ezt a területet. A Kegel-gyakorlatok napi szintű végzésével enyhíthetőek (sőt, akár meg is szüntethetők) az inkontinencia tüneteti, addig pedig figyeljünk arra, hogy az együttlétek előtt is kiürítsük a hólyagunkat.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Advertisement
Forrás: egeszsegkalauz.hu