Szponzorált tartalom

Banyaláz és klimaxos hiszti? Valóság vagy csak a környezetünk túlozza el?

#változókor #klimax #hüvelyszárazság #izzadás
2019.09.02.

A változókor sok nő számára egyet jelent a klimaxos tünetekkel való folytonos küzdelemmel. Még szerencse, hogy ezeket csillapítani is lehet. Vegyük sorra a leggyakoribb panaszokat, és hogy mit tehetünk ellenük!

Hőhullámok, izzadás

A „banyaláznak” is csúfolt klimaxos hőhullámok a lehető legváratlanabb helyzetekben is támadhatnak. Ezek olyan, szinte megmagyarázhatatlan hőségrohamok, amikor minden különösebb ok nélkül a klimaxos nő hirtelen kimelegszik, az arca kipirul, és akár pillanatok alatt kiverheti a verejték. A jelenség hátterében a hormonháztartás megváltozása áll. Az egyik legfontosabb női hormon, az ösztrogén hiánya okozza a szervezetünk hőszabályozó központjának átmeneti zavarát, és az ebből fakadó váratlan és különös reakciót.

A problémát hormonpótlással is lehet enyhíteni, azonban a hormonterápia nem mindenkinek ajánlott, illetve egyre többen vannak, akik inkább természetesebb módszereket keresnek a tünetek enyhítésére. Például a Cimicifuga, avagy poloskavész nevű gyógynövény segítségével köztudottan megzabolázhatók a hőhullámok. Az sem árt, ha rétegesen öltözködünk, hogy egy váratlan kimelegedéskor módunk legyen egy-két ruhadarabot levetni. Sőt, egy „profi” klimaxos a munkahelyén is tart legalább egy asztali ventillátort, amit vész esetén bekapcsolhat, és magára irányíthat!

Hirdetés Forrás: egeszsegkalauz.hu

Alvászavarok

A klimax idején zajló hormonális változás az éjszakáinkra is rányomhatja bélyegét. Egy-egy váratlan hőhullám az éj leple alatt is támadhat, tönkretéve a nyugodt pihenést. De ettől függetlenül is romolhat az alvás minősége, mert az ösztrogénhiány gyakran az alvásciklusokat is összezavarja. Jó szolgálatot tehet valamilyen altatószer, azonban a szintetikus, és éppen ezért receptköteles altatók helyett érdemesebb növényi gyógyszert keresni, ami biztosan nem okoz függőséget vagy hozzászokást. Jó hatással van az alvásra a komló, a macskagyökér, az orbáncfű, illetve a nyugtató hatású citromfűlevél is.

A klimax lelki tünetei: hangulatingadozás, sírósság, „klimaxos hiszti”

A hormonális változás nemcsak testileg, de érzelmileg is megviseli a nőket. Így volt ez a nővé válás idején is, amikor még csak „megérkeztek” azok a hormonok, amelyek a klimaxszal mondhatni „távoznak” a szervezetből. A kamasz lányok ezért olyan labilisak lelkileg: könnyen elsírják magukat, és hatalmas hisztiket képesek kivágni.

Nincs ez másképp a változókorú nők esetében sem, még ha a hormonális folyamat náluk az ellenkező irányban is zajlik. Csak míg egy kislánynak általában elnézik a hangulatingadozásait, addig egy felnőtt nővel kevésbé megértő a környezete. Jobb tehát, ha inkább kivédjük a szélsőséges lelki megnyilvánulásokat, amihez megint csak a gyógynövények nyújthatnak segítséget. Hasznos lehet a természetes antidepresszáns orbáncfű, a nyugtató hatású citromfűlevél, a komló vagy a levendula.

Változókori intim tünet: a hüvelyszárazság

Hirdetés Forrás: egeszsegkalauz.hu

Az ösztrogén hormon hiánya kihat a hüvely nedvességére is. Először csak annyi tűnik fel, hogy a szex valahogy kényelmetlenebbé válik, ami később fájdalommá fokozódhat közösüléskor, vagy akár már a behatolás sem lehetséges. Idővel pedig a mindennapokat is megkeserítheti az állandóan szúró-viszkető szárazságérzet a hüvelyben. Inkább ne várjuk meg, amíg a probléma idáig fajul, már az első tünetek észlelésekor kezdjük el kezelni a hüvelyszárazságot. Érdemes a patikában beszerezni olyan ellenőrzött minőségű és lehetőleg hormonmentes hüvelyi készítményt, amelynek rendszeres használatával a hüvelyszárazság tünetei hosszú távon csillapíthatóak.

Forrás: egeszsegkalauz.hu