Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Diagnosztikai sorozatunk új részében ezzel az igen fontos témával foglalkozunk. Számos nőbeteg szenved a külső nemi szervek bántalmaiban, erről írunk néhány szempontot, az orvosi vizsgálat módszereit.

Milyen eszközöket használ az orvos?

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Gumikesztyűk, vattacsomó, tenyésztéshez üveglemez, hüvelytükör, lámpa, spatula, cervix (méhnyak) kefe, vízben oldható kenőanyag

Külső nemi szervek

A háton "kőmetsző helyzetben" fekvő nőbeteget megkéri az orvos, hogy lábait tegye szét.

A szeméremdomb megtekintése

Normál esetben a bőr sima és tiszta , a szőrzet eloszlása szabályos. Kóros esetben hiányos a higiénia, serke v. tetű fordulhat elő a szőrzetben.

Szeméremajkak

Nagyajkak: normál esetben tág vagy zárt, száraz/nedves, zsugorodott/telt, szövete puha és homogén. Kóros esetben: duzzadt, vörös, érzékeny, feszülő, traumák, vagy hegek, kiütések látszanak rajtuk.

Kisajkak: a nagyajkak elválasztása után, hüvelyk- és mutatóujj közé fogva vizsgálja az orvos.

Normál esetben szimmetrikus, nedves, sötét rózsaszín, puha és homogén. Kóros esetben érzékeny, gyulladt, irritált, elszíneződött, esetleg beszáradt váladékot tartalmaz, fekélyek, hólyagok ,egyenetlenségek láthatóak.

Clitoris (csikló): normál hossza max. 2 cm körüli, átmérője 0,5 cm. Kóros esetben megnagyobbodott, vagy sorvadt, gyulladt, esetleg összenövések láthatóak.

Húgycsőbemenet, hüvelynyílás

Normál esetben a húgycső bemenete hasadék, esetleg szabálytalan, kórosan váladékot, polipot, szemölcsöt, sipolyt, gyulladást lát az orvos.

A hüvely nyílása normálisan hosszanti, esetleg szabálytalan szélű, a szövet nedves tapintatú. Kórosan duzzadt, elszíneződött, érzékeny, meleg, váladékozó. Ebből a váladékból készül a tenyésztés.

Hüvelyizomzat

Nem szült nőknél erősebb a préselő hatás, többször szülteken már kevésbé. Kóros esetben a méhnyak, ill a méh elődomborodik.

Gáttájék

Nem szült nőkön vastagabb és egyenletesebb, már szült nőkön általábna vékonyabb, merevebb a szövet. Kóros esetben érzékenység, gyulladás, sipoly tapintható.

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Végbélnyílás

Normálisan sötétebb bőr, esetleg kissé durvább felszínnel, kórosan viszont gyulladás, heg, csomó, bőrredő, bőrsérülések észlelhetőek.

Belső női nemi szervek

Ezek vizsgálata hüvelytükörrel történik, ellazított izomzat mellett. Vizsgálható a méhszáj, a méhnyak, innen történik a hüvelyi kenetvétel is.

A két ujjal történő (bimanuális) orvosi vizsgálattal végigtapintható a méhnyak, a méh, a petefészkek és a végbél. Itt a vizsgálat két kézzel történik, a mindkét kézen gumikesztyűvel vizsgáló orvos a hüvelybe vezetett ujjaival, illetve a has külső felszínén lévő kezével végrehajtott manipulációk révén tudja végigtapintani mindezen belső női nemi szerveket. Ezek részletes leírása, ismerete már kimondottan orvosi tudnivaló és egyben feladat.

Néhány fontosabb vérzéstípus

FormaÁltalános kiváltó ok
Ciklusközi pecsételő vérzésAz ösztradiol hormon szint ingadozása a ciklus közepén, az ovulációval függ össze
Késői menstruáció, jelentős vérzésanovuláció (ovuláció hiánya), abortusz
Gyakori vérzésidült kismedencei gyulladás, endometriózis, anovuláció
Bőséges menstruációs vérzésméhen belüli eszköz (IUD), polipok jelenléte, nem funkcionális méhvérzés
Menstruációk közti, vagy "rendetlen" vérzésfogamzásgátló tabl. alkalmazása, polipok, méhnyakrák

(forrás: Mosby: Fizikális vizsgálat ikézikönyv, Springer Hungarica, 1996.)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához