Ezeket látta már?

Csomó a mellben: ciszta, lipóma vagy emlőrák okozza? Így derítheti ki

csomó mell ciszta, lipóma mellrák emlőrák tünet

Milyen a csomó állaga, mérete, okoz-e fájdalmat? Elmondjuk, mit kell néznie, hogyan jöhet rá a mellben lévő csomó okára!

Ha valaki csomót talál a mellében, biztosan megijed, hiszen jellemzően a mellrákkal hozzák összefüggésbe. Bár való igaz, ezt is jelentheti, ám érdemes tudni, hogy ezek a csomók számtalan okból előfordulhatnak. Sőt, vannak olyanok, melyek még csak kezelést sem igényelnek. Ennek ellenére kulcsfontosságú, hogy szakember mindenképp ellenőrizze az elváltozásokat!

Rákra utaló jelek

Bár a mellrák tünetei személyenként változhatnak, van néhány jellemző, amire figyelnie kell:

  • kemény csomó, mely nagyban különbözik a környező szövettől. Kezdetben mozgatható, később már egyre nehezebben.
  • bőrelváltozások: gödröcskék, kidudorodások, ráncosodások vagy vöröses foltok- különösen, ha tükörben látja, felemelt karokkal.
  • változások a mell alakjában/ méretében.
  • mellfájdalom, amely egy helyre lokalizálódik (bár a mellrák sok esetben fájdalommentes).
  • a mellbimbó változásai: véres váladékozás, pikkelyesedés, alakjának megváltozása.

Mi mindent jelezhetnek a mellben lévő csomók?

Ha valaki csomót érez a mellében, akkor egyből felvetődik a rákos megbetegedés lehetősége. Az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami azonban éppúgy gyakran kezelést igényelhet.

Ciszta

A ciszták folyadékkal teli tasakok, melyek kerekek, simák és puhák (bár lehetnek tömöttebbek is). Méretük igen változatos: léteznek néhány milliméteresek, de narancs nagyságúak is lehetnek. A körülöttük lévő terület gyakran érzékeny. Általában a menstruációs ciklussal összefüggően változik a méretük. Igen gyakoriak ösztrogéndominancia esetén. Mivel a ciszták maguktól is elmúlhatnak, így orvos dönthet úgy, hogy inkább vár és megnézi, eltűnnek-e. Ha nem, akkor vagy leszívják, vagy sebészi úton eltávolítják.

Fibroadenoma

A fibroadenoma bár daganat, ám nem rák. Főleg a fiatalabb korosztály tagjait érinti, melynek során a mell rostos kötőszövete burjánzásnak indul és csomó keletkezik. Az elváltozás kerek, élesen körülhatárolható, könnyen elmozdítható és fájdalmatlan. Gyakran mindkét mell érintett. Kezelést nem mindig igényel, ha mégis, műtéttel gyorsan eltávolítható.

Lipóma

A lipoma egy jóindulatú zsírdaganat, mely ártalmatlan és jellemzően fájdalommentes. Igen könnyű összekeverni a rákkal. Könnyen elmozdítható és idővel nőhet (bár általában 5 cm-nél nem nagyobb). Ha nyom egy ideget, fájdalmat okozhat. Amennyiben zavaró, illetve panasszal jár, úgy kimetszéssel könnyen eltávolítható.

Intraductalis papillómák

Ez egy jóindulatú emlődaganat, ám olykor rosszindulatúvá válhat. A kicsi szemölcsszerű csomók a tejcsatornákban képződnek. Előfordulhat, hogy a mellbimbóból ekkor tiszta vagy véres váladék távozik. A csomók főleg a mellbimbó mögött tapinthatók ki. Az orvos általában a papillómák eltávolítását javasolja, hogy ne forduljanak át rosszindulatú daganatba.

Ezekre a vizsgálatokra számíthat az orvosnál

  • fizikális vizsgálat
  • ultrahang vizsgálat
  • mammográfia
  • MRI
  • biopszia

Szűrővizsgálat: mi történik a mellrákszűrésen?

A szűrés fizikális vizsgálatból (tapintással megvizsgálják az emlőket) és mammográfiából áll. A szűrés nem fájdalmas, az öltözőben töltött idővel, az adminisztációval és a vizsgálattal együtt, legfeljebb 20 percet vesz igénybe. A vizsgálathoz derékon felül szükséges levetkőznie a hölgynek. Először a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután a vizsgálandó hölgy a mammográfiás készülék elé áll.

A mammográfia az emlők kétirányú röntgenvizsgálata röntgensugárzással, mely alacsony sugárterhelést jelent. A vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék plexiüvegből készült emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja, és 2 irányból röntgenfelvételt készít, majd ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas.

Azért van rá szükség, hogy a röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép készülhessen. (Emlő implantátum nem kizáró tényező, ilyen esetekben a szakszemélyzet egyéni paramétereket állít be a mammográfon.) Mindez legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe. A mammográfiás felvételt az úgynevezett "négyszem-elv" alapján egymástól függetlenül 2 radiológus értékeli, melyek közül legalább az egyiknek emlődiagnosztikai jártassági igazolással kell rendelkeznie. Véleménykülönbség esetén tisztázó vizsgálatra van szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nulladik stádiumú mellrák: így fedezhető fel időben az emlődaganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csomó a mellben

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához