Ezeket látta már?

Emlőrák felismerése: ne csak a csómót figyelje, az asszimetria is számít

mellrák, mell önvizsgálat,emlőrák, csomók, daganat

Mutatjuk a leggyakoribb hibákat, amelyeket sokan elkövetnek - érdemes tanulni belőlük.

Bár a nők többsége tisztában van a rendszeres mell önvizsgálat fontosságával, elenyésző azoknak a száma, akik tényleg tudják, hogyan és mikor kell azt elvégezni. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat!

A mellek önvizsgálata fontos tényező a jó- és rosszindulatú emlődaganatok korai felismerésében. A nők többsége tudja, hogy van ilyen módszer, és talán azzal is tisztában van, hogy a mellek „megtapogatása” az önvizsgálat kulcsmozzanata. Azonban elenyészően kevés azoknak a nőknek a száma, akik valóban rendszeresen elvégzik az emlő-önvizsgálatot, és még ritkább az, hogy tudják, milyen lépései vannak ennek, mit és hogyan kell vizsgálni. Lássuk, mely hibákat követjük el a leggyakrabban!

1. Akkor végzi el a mell önvizsgálatát, amikor eszébe jut

Az emlő önvizsgálatánál rendkívül fontos, hogy rendszeresen (havonta), mindig ugyanabban az időben végezzük. A menstruációs ciklussal összefüggő hormonális változások a mellek méretére, teltségére, érzékenységére is hatással vannak, és csak akkor tudjuk összevetni a korábban tapasztaltakat az adott hónapban jellemzőkkel, ha a mellek ugyanabban az állapotban vannak. Könnyen előfordulhat, hogy amit egyik héten még duzzanatnak érezünk, a másikra egyszerűen elmúlik. Azért is lényeges, hogy mindig azonos időszakban végezzük a vizsgálatot, mert a menstruáció előtt a mellek általában érzékenyebbek, vagyis önkéntelenül is óvatosabbak vagyunk.

2. Nem végzi rendszeresen az önvizsgálatot

Sokan úgy vélik, nincs szükség arra, hogy minden hónapban elvégezzük az emlők önvizsgálatát, vagy csak akkor kell figyelemmel kísérni az emlők állapotát, ha valamilyen furcsa tünetet veszünk észre magunkon. A mellek önvizsgálatának a célja azonban nem az emlődaganat diagnosztizálása, hanem a normális, egészséges mellek megismerése, az esetleges eltérések nyomon követése.

3. Nem szán elég időt az önvizsgálatra

Ahhoz, hogy az önvizsgálat kellően alapos legyen, 10-15 percre is szükség lehet. Néhány gyors mozdulattal, egy-két elnagyolt nyomkodással nem lehet felfedezni az esetleges eltéréseket.

4. Csak a mellekre koncentrál

Ideális esetben az emlő-önvizsgálat során nemcsak a melleket, hanem a mellbimbókat is ellenőrizzük, és kitérünk a hónalj és a mellkas területére is.

5. Csak csomókat keresi

Az emlő minden elváltozásával érdemes foglalkozni, vagyis nem csupán a csomókkal. Meg kell figyelni a mellek aszimmetriáját, a méretbeli változásokat, a bőrön észrevehető eltéréseket, az elszíneződéseket, a mellbimbó változásait, vagy azt, hogy a mellbimbóból szivárog–e váladék.

6. Pánikba esik, ha talál valamilyen elváltozást

Az önvizsgálat nem diagnosztikai módszer, nem helyettesíti vagy váltja ki az orvosi vizsgálatot, bizonyos életkor felett pedig a mammográfiás szűréseket. Az önvizsgálat során talált elváltozásokat mindenképpen meg kell mutatni orvosnak, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, a mellen észrevehető eltérések nem kizárólag emlődaganatra utaló tünetek lehetnek, más betegségeket is jelezhetnek!

Mi okozhatja a csomót a mellben?

Sok szakmai szervezet, többek között az ENSZ Egészségügyi Világszervezete sem javasolja az emlők rutinszerű önvizsgálatát, pontosabban a daganatos csomók felkutatására irányuló önvizsgálatot, mert az fokozhatja a mellráktól való félelmet, szorongást, és gyakran szükségtelen vizsgálatoknak teszi ki a nőket. A magas kockázatú csoportokba tartozó nőknek javasolt a rendszeres önvizsgálat, aki viszont az alacsonyabb kockázatú csoportba tartozik (pl. mert a közvetlen családtagjai között nem volt emlődaganat), azok számára a mellek normális, egészséges állapotának megismerése, az esetleges elváltozások korai felismerése a javasolt cél.

Egy török kutatásból kiderült, hogy hiába tudnak a nők az emlők önvizsgálatáról, alig nagyjából 5 százalékuk érzi úgy, hogy elég információval rendelkezik a módszerről. Még azok sem tudták pontosan meghatározni, hogyan kell elvégezni az önvizsgálatot, akik az egészségügyben dolgoztak, a megkérdezettek közül egyetlen résztvevő sem volt tisztában a megfelelő módszerrel. Ezek az adatok azért is elgondolkodtatóak, mert a nővérek és asszisztensek kulcsfontosságú szerepet játszanak az emlő-önvizsgálatra vonatkozó információk átadásában, a helyes módszer megtanításában.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellrák

Forrás: EgészségKalauz