Ezeket látta már?

Alattomos endometriózis: a fájdalmas menzesz nem normális!

endometriózis, mentózesz, menstruáció

Akár 1 év is kieshet az életükből a fájdalmas menstruációval küzdő nőknek.

Nem kell, hogy fájdalmas legyen a menstruáció

Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan 3 napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és kilenc év is eltelhet, mire pontos diagnózist kapnak. Ha összeadjuk ezeket a napokat, az érintett nők majdnem egy egész évet töltenek fájdalomban, ahelyett, hogy teljes életet élnének.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szeretné felhívni a figyelmét minden nőnek arra, hogy a fájdalmas menstruációt ne tekintsék normálisnak, merjenek beszélni róla és segítséget kérni, ugyanis minél előbb kapnak pontos diagnózist, az endometriózis annál könnyebben kezelhető, és annál kisebb lesz az esélye a meddőségnek is.

A fájdalmas menstruáció nem normális dolog, a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat. Ez a betegség ma a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék a problémát.

Az endometriózissal küzdő nők állandó harcban állnak az idővel. A diagnózisig akár kilenc év is eltelhet, mely idő alatt akár hónapról hónapra elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdeniük, kiesve a mindennapok körforgásából, és elveszítve akár 12 hónapnyi élményt az életükből 10 év alatt. Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója. Ennek azonban nem kellene így lennie, mert a fájdalmas menstruáció nem normális, hanem az endometriózis egyik legfőbb tünete.

Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté váljon a nők százezreinek mindennapjait megkeserítő betegség, az endometriózis.” – mondja Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, aki munkatársaival együtt évek óta dolgozik azon, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, hiszen a meddő nők 40%-a emiatt a betegség miatt képtelen teherbe esni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasi vagy gyomorfájdalom gyötri éjszaka? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalmas menstruáció

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához