Mindenki ezt nézi most!

Endometriózis is belobbanthatja a bélgyulladásokat, íme

endrometriozis

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki olyan gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

Endometriózis akkor alakul ki, amikor a méhnyálkahártya-szövet, az endometrium, a méh üregén kívül is megtalálható. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, az erős vérzéssel járó menstruáció és a meddőség.

A rendellenességeknek talán ugyanaz az oka, vagy talán az endometriózis kezelésében alkalmazott fogamzásgátló tabletták növelhetik a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.

A gyulladásos bélbetegség kialakulásának gyakorisága megnőtt endometrózis esetén

Egy kutatás során közel 38 000 dán nőt vizsgáltak, akik 1997 és 2007 között szorultak kórházi kezelésre endometriózis következtében. 13 éves utánkövetés után közülük 320 nőben alakult ki gyulladásos bélbetegség, ebből 228 esetben fekélyes vastagbélgyulladás, 92 esetben pedig Crohn-betegség.

Az endometriózisban szenvedő nőkben összességében 50 százalékkal volt magasabb a gyulladásos bélbetegség kialakulásának kockázata az általános népességbe tartozó nőkhöz képest. A megnövekedett kockázat az endometriózis diagnózisától számítva akár 20 évig is fennállhat – számolt be a kutatást vezető Dr. Tine Jess, a koppenhágai Statens Serum Intézet kutatója.

A kockázat még ennél is magasabbnak mutatkozott azokban a nőkben, akikben az endometriózist műtéti úton igazolták. Az ő esetükben a gyulladásos bélbetegség kockázata 80 százalékra ugrott az általános népességhez viszonyítva.

Nem tudni, miért függ össze az endrometrózis és a gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség gyűjtőfogalom, amelybe a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és más rokon betegségek tartoznak. A fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél belső nyálkahártyáját érinti, ezzel szemben a Crohn-betegség a bél összes rétegét érinti, és a vékony- és vastagbélben egyaránt kialakulhat. Tüneteik közé tartozik a makacs hasmenés, a hasi fájdalom és görcs, a vérzés, a láz és a fogyás.

Bár a kutatás összefüggést mutatott ki az endometriózis és a gyulladásos bélbetegség között, az ok-okozati összefüggésre egyelőre nem talált bizonyítékot.

Forrás: Medipress