Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Nehézkes fogamzásgátlás: nem minden módszer vagina-barát

fogamzásgátlás, módszer, vagina, érzékeny

Bár több fogamzásgátló módszer közül is lehet választani, ám a döntés nem mindig egyszerű, hiszen némelyikre érzékenyen reagálhat az intim terület.

A fogamzásgátló tabletta kevésbé ismert „mellékhatása”: a hüvelygomba

Kényelmes lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére a fogamzásgátló tabletta. Ugyan nem teljesen „demokratikus” módja a védekezésnek, hiszen ilyenkor kizárólag a nőé a teljes felelősség, mint ahogy egyedül ő szembesül a gyógyszer okozta esetleges mellékhatásokkal is. Sokan panaszkodnak, amiért meghíztak vagy kiszőrösödtek a tablettától, és akadnak olyanok is, akik visszerességüket „köszönhetik” a hosszabb távú gyógyszerszedésnek. Arról nem is beszélve, hogy a hormontartalmú készítmények befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát, ami miatt a tablettaszedő nőknél viszonylag gyakrabban alakulnak ki hüvelygombás panaszok.

Az óvszer sem mindenkinek előnyös?

Az óvszer a teherbe esés mellett a nemi betegségek elkerülésére is alkalmas eszköz, ám sok férfi ódzkodik a használatától, mondván, hogy nincs kedvük „zokniban lábat mosni” avagy „kesztyűben zongorázni” – és még sorolhatnánk a közismert, óvszerellenes, „műmacsó-kiszólásokat”… Valahol persze érthető, hogy a gumit sokan természetellenesnek érzik, pláne, hogy az együttlétet is meg kell miatta szakítani arra a kis időre, amíg a férfi magára ölti a „védőfelszerelését”. Ráadásul a nők számára sem feltétlenül problémamentes az óvszeres védekezés, hiszen akadnak, akiknél az óvszerek spermicid síkosító anyaga felborítja a hüvelyflóra érzékeny biológiai egyensúlyát. Márpedig, ha nincs rend „odabent”, olyankor könnyebben alakulhat ki valamilyen hüvelyi fertőzés – bár ezt akár meg is előzhetjük, amennyiben időben gondoskodunk a hüvelyi pH védelméről.

Spirál mellett nem kell óvszer – vagy mégis?

A méhen belüli fogamzásátló eszköz, azaz spirál kényelmes megoldásnak tűnhet, bár szinte mindenki hallott már olyat, hogy eme fogamzásgátló módszer mellett is megfogant a kisbaba. Eltekintve a rendkívüli esetektől, spirállal mégis csak viszonylag biztonságos a védekezés, amit sokan amiatt is előnyben részesítenek, mert így legalább biztosan nem kell vacakolniuk a gumióvszerrel. Holott egyes nőknél meg éppen hogy a „guminélküliség” okozhatja a hüvelyi bajokat! A hüvely kémhatása ugyanis savas, amelyet az alapvetően lúgos kémhatású sperma igencsak „megboríthat” – az erre érzékeny nőknél tehát a spermával való érintkezés könnyen vezethet panaszokhoz.

Érdekességként megemlítenénk, hogy a tapasztalatok szerint a vagina általában az „új” spermára reagál érzékenyen, míg a már megszokott partnertől származó ejakulátumot ritkábban „kifogásolja”. Azt mindenki tudja, hogy partnerek gyakori cserélgetése amúgy sem szerencsés, mert fokozza a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, ám úgy tűnik, maga a természet is „ellenzi” a poligám magatartást…!

Trombózis után sem mindegy, mit használ

Köztudott, hogy a hormonális fogamzásgátlók megnövelik a mélyvénás trombózis esélyét, így azok, akiknek hajlamuk van a vérrögökre, illetve volt már trombózisuk/tüdőembóliájuk, kerüljék a fogamzásgátló tabletták szedését. Fontos, hogy nem csak a szájon át szedhető készítmények, de az egyéb hormontartalmú módszerek is fokozott rizikóval bírnak, így mindenképp hormonmentes módszert válasszon ilyenkor!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek: ezeket jobb, ha előre tudja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogamzásgátlás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához