Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek: ezeket jobb, ha előre tudja

hormonmentes, spermiumpusztító fogamzásgátlás

Ha elfelejtette bevenni a tablettát, ha hasmenése volt, vagy májbeteg, sőt, 40 éves kor felett is érdemes lehet hormonmentes fogamzásgátlókat szednie!

A fogamzásgátlás ma már sokféleképpen megoldható. Sokan ragaszkodnak a vény nélkül elérhető, bármikor megvalósítható, hormonmentes, ugyanakkor biztonságos lehetőségekhez.

Hogyan működnek?

A spermiumokat elpusztító, úgynevezett spermicid kúpok, hüvelytabletták, hüvelykapszulák és hüvelykrémek – nonoxinol-9 vagy benzalkónium-klorid hatóanyagokkal - számos esetben ideális választásnak bizonyulnak, ha a nem kívánt terhesség megelőzése a cél.

A nem kívánt teherbeeséstől jó eséllyel megvéd az, ha a spermiumokat még azelőtt elölik, mielőtt azok a méhbe juthatnának. Az alkalomszerű használat mellett sok más oka is lehet annak, ha valakinek hormonmentes, a hímivarsejteket elpusztító, úgynevezett spermicid készítményeket javasolnak. Hormonmentes fogamzásgátláshoz akkor is érdemes fordulni, ha nem történt meg előírásszerűen a hormonális fogamzásgátló tabletták bevétele, vagy valamilyen betegség - hasmenés, hányás -miatt kérdésessé vált azok felszívódása és hatása, netán a szoptatás időszakáról van szó.

Azoknak a nőknek is ideális védekezési módszert kínálnak a spermicid hüvelykúpok, -tabletták, -krémek és -kapszulák, akik ódzkodnak a viszonylag sok mellékhatással járó hormonális fogamzásgátlók szedésétől, vagy valamilyen alapbetegségük (pl. májbetegség, trombózis), életkoruk (40 év fölött), netán életvitelük (pl. dohányzás) miatt a hormonális megoldások használata kerülendő náluk.

Spermicid-történelem

A spermiumokkal kapcsolatba kerülő, és azokat mozgásképtelenné tevő vagy elölő vegyületek iránti igény mindig is nagy volt. Az ókori egyiptomiak a hüvelybe helyezett méz, szódabikarbóna és krokodilürülék keverékét használták a nem kívánt terhesség elkerülésére. A későbbiekben a hüvelybe helyezett citromról, timsóval kevert citromléről, mézről, illetve gránátalma darabkákról regéltek a vajákos asszonyok és a mendemondák, ha a teherbeesés elkerülése volt a cél.

A legnagyobb múlttal rendelkező spermicidek a hüvely pH-jának módosítása révén fejtik ki hatásukat. Ismert, hogy a spermiumok mozgásához a közel semleges (6,8-8,5-ös) pH-tartomány kínálja az optimális feltételeket. A mediterrán térségben a fogamzásgátlási célra tradicionálisan alkalmazott citromlé hatására a pH lecsökken és alacsony marad, azaz a spermiumok mozgásképtelenné válnak, elpusztulnak. Mindez azonban nem ilyen egyszerű: szexuális aktusonként mintegy 1,5 ml (kellően savas) citromlé alkalmazására lenne szükség.

Van jobb a citromlénél!

Napjainkban az ún. felületaktív anyag típusú spermicidek alkalmazása a legszélesebb körben elterjedt. Ezek a spermiumot körülvevő hártyának, a membránnak a roncsolása révén fejtik ki hatásukat. A hazánkban vény nélkül elérhető, hüvelyben ható készítmények benzalkónium-kloridot vagy nonoxinol-9-et tartalmaznak. Nonoxinol-9-et hüvelykúp tartalmaz, míg a benzalkónium-klorid hüvelykúpként, -tablettaként, lágy hüvelykapszulaként, valamint hüvelykrémként vásárolható meg a patikákban.

Krém, kúp, tabletta vagy kapszula?

Az azonos hatóanyagú különféle gyógyszerformák fogamzásgátló hatékonysága körülbelül azonosnak tekinthető, és egyéni igényektől függően lehet a gyógyszerformák között válogatni. Míg nagy mennyiségű hüvelyváladék esetén a hüvelytabletta választása javasolt, addig hüvelyszárazság esetén - amire a szoptatás, valamint a klimax hormonális változásai hajlamosítanak - a síkosító hatással is rendelkező hüvelykrém lehet az ideális választás. Normál vagy enyhe mértékű hüvelyi váladék esetén a hüvelykúp preferálandó.

Tekintetbe kell venni, hogy a gyógyszerformák között a hatásuk kifejlődéséhez szükséges idő, illetve a hatástartam tekintetében vannak eltérések. Míg a hüvelykrém a hüvelybe való bejuttatást követően azonnali védelmet nyújt, a hüvelytabletta vagy a hüvelykúp alkalmazásakor kb. 10 perc szükséges a spermiumölő hatás kifejlődéséhez (azaz, az ejakulációt megelőzően már legalább 10 perccel a hüvelyben kell lennie a tablettának vagy a kúpnak). A hüvelyben alkalmazott szerek által biztosított védelem - terméktől függően -minimum 2 maximum 10 órán át tart. Lényeges tudni, hogy minden egyes nemi aktus egy újabb adag spermicid alkalmazását teszi szükségessé.

A spermicidek óvszerrel, méhszájsapkával vagy pesszáriummal kombinációban is használhatók, így azok fogamzásgátló hatékonysága fokozható; óvszerrel együtt pedig a nemi betegségek megelőzése is biztosítható.

Ha benzalkónium-kloriddal védekezik, ne szappanozzon!

A benzalkónium-kloridos patikaszerek alkalmazása némi plusz odafigyelést igényel. Használatuk előtt és után a szappannal vagy a tusfürdővel való tisztálkodás kerülendő, csak a tiszta vízzel való mosakodás javasolt,- ellenkező esetben a hatóanyag spermicid hatása elveszhet.

dr. Budai Lívia PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fogamzásgátlók: erre az alapvitaminra hatással lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogamzásgátló

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához