Ezeket látta már?

Gyakori kérdések az inkontinenciáról

2008.03.04. Módosítva: 2016.09.22.

Kihez fordulhatok segítségért inkontinenciával kapcsolatban?

Elsősorban háziorvosához forduljon, aki a tünetek alapján megfelelő szakorvoshoz irányítja az inkontinencia mértékének meghatározására. Ezen kívül gyógyszerész, szakápoló is felvilágosítást nyújt kérdésének megválaszolásában.

Használhatok-e intimbetétet inkontinencia kezelésére?

Nem javasolt. A vizelet könnyű, és nagyobb mennyiségben ürül, míg a menstruációs vér kevesebb, sűrűbb és lassabban távozik.

A két folyamat eltérő, ennek eredményeképpen különböző termék használatát igényli.

Az inkontinencia betét előnyei az intim/egészségügyi betétekkel szemben, hogy:

  • a vizelet felszívása után nem deformálódnak el,
  • nem csak felszívják, de meg is tartják a folyadékot anélkül, hogy az visszanedvesedne, így szárazon marad a betéttel érintkező bőrfelület és nem alakulhat ki bőrirritáció,
  • tökéletesen semlegesítik a szagokat.

tökéletesen semlegesítik a szagokat.

Naponta hányszor kell cserélni az inkontinencia betétet?

Javasolt a napi háromszori, négyszeri csere. (a kis betéteknél 4db felírható, ezért úgy gondolom, hogy 3-4 db-ot lenne célszerű javasolni) Amennyiben ennél többszöri cserére van szükség, nagyobb nedvszívóképességű terméket kell választani.

Mi a toalett-tréning?

A sürgősségi inkontinencia kezelésének egyik módszere a toalett-tréning. A beteg megtanulja, hogyan érhet időben a mellékhelyiségbe.

Ez főleg idős embereknél lehet hasznos, akik már nem tudják teljes tudatossággal irányítani a napi tevékenységüket, ezért gondozók segítségére szorulnak.

A gondozottnak hólyagürítési naplót vezetnek, melyben feljegyzik az egyes ingerek jelentkezésének időpontját, körülményeit. Az adatok kiértékelése segítséget nyújt az ápolóknak abban, hogy időben jelezzék páciensük felé, hogy vizeletürítését el kell végeznie.

A célzott hólyagtréning segít abban, hogy a kényszer jelentkezése és a mellékhelység elérése közötti időbeli távolságot az érintett megnyújtsa.

Vannak olyan inkontinencia termékek, melyekkel a tolett tréning könnyebben végezhető. A lehetőségekről érdeklődjön orvosánál!

Termékmintát miért nem kaphatok?

A termékminta kiküldését a 2006. évi CXVIII. – a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló – törvény tiltja. Amennyiben a termékekről szeretne tájékozódni, forduljon orvosához, gyógyszerészéhez, szakemberként ők jogosultak segíteni a kérdésben.

Inkontinens hozzátartozómat ápolom. Van olyan szervezet, egyesület, aki segíteni tud nekem abban, hogy a lehető legjobb ápolást tudjam biztosítani, esetleg segít csökkenteni az ehhez kapcsolódó költségeket?

Az inkontinencia védőeszközök árához nyújtott gyártói, forgalmazói támogatást a törvény tiltja, az önrész nem elengedhető. Legyen óvatos, ha ilyen ajánlatot kap, az illegális.

Bármely szakmai, gyakorlati kérdésben ill. érdekképviselet, információk igénye esetén, bárki szabadon fordulhat:

Az Inkontinencia Betegegyesülethez (IBE).

Levelezési cím: 1535 Budapest, Postafiók: 922

Telefonszám: 06-80-62-55-11

E-mail cím: info@inkontinenciabetegegyesület.hu

Létezik kifejezetten férfiak számára készített betét?

Enyhe inkontinencia esetén az anatómiailag formázott betétet javasoljuk, melyet kifejezetten férfiak részére fejlesztettek ki. Súlyosabb esetben már nincs különbség a férfi illetve a női betétek, nadrágpelenkák között.

Idős, ágyhoz kötött betegnek is kell szakorvosi javaslat?

Igen. Első alkalommal szükséges, utána már felírhatja a termékeket a háziorvos is.

Ki jogosult a javaslattételre?

Az inkontinencia védőeszközöket rendelheti urológus-, nőgyógyász-, sebész-, gyermeksebész-, rehabilitációs-, neurológus-, onkológus szakorvos, valamint ezen szakorvosok javaslatára háziorvos.

Kórházban fekvő betegnek felírhatja a pelenkát a háziorvos?

Nem. A kórháznak kell ellátnia a betegeit. Szakorvosi javaslatot kell kiállítaniuk, és a javaslat birtokában írhatja fel a pelenkát a háziorvos a hazatérő betegnek.

◄ Hol lehet megvásárolni a termékeket?

Patikában, gyógyászati segédeszközboltban. Az enyhe inkontinenciára való betétek kaphatóak drogériákban és a nagyobb szupermarketekben is.

Forrás: EgészségKalauz